Fülöp herceget gyászolják világszerte: Önzetlen férj volt, rendkívüli közszolga és a természet bajnoka

2021. április 9. – 14:56

frissítve

Fülöp herceget gyászolják világszerte: Önzetlen férj volt, rendkívüli közszolga és a természet bajnoka
Virágot helyez egy férfi a londoni Buckingham-palota elé 2021. április 9-én – Fotó: Hannah McKay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mint arról beszámoltunk, péntek reggel meghalt Fülöp edinburgh-i herceg, II. Erzsébet brit királynő férje a windsori kastélyban. A hírre többen is elkezdtek virágokat tenni a Buckingham-palota elé is, valamint több közszereplő és politikus is kifejezte részvétét, köztük elsőként Boris Johnson brit miniszterelnök:

„Környezetvédő volt, és a természet világának bajnoka már jóval azelőtt, mielőtt még az divatos lett volna. Számtalan fiatal életét változtatta meg és inspirálta az Edinburgh-i herceg díjának programjával, és szó szerint több tízezer eseményen ösztönözte a reményeiket és az ambícióikat. Ezzel él emlékeinkben a herceg – és mindenek előtt abban, ahogyan szilárdan támogatta Őfelségét, a Királynőt. Nemcsak házastársaként, uralkodásának minden napján, hanem férjeként, »erejeként és támaszaként« több mint hetven éven keresztül”

– így emlékezett meg Johnson a Downing Street-i hivatala előtt Fülöp hercegről, írja a Sky News.

Justin Welby Canterbury-i érsek arról írt Twitter-bejegyzésében, hogy Fülöp herceg következetesen helyezte mások érdekeit a sajátja elé, és ezzel kitűnő példáját mutatta a keresztényi jószolgálatnak. „Találkozásainkkor mindig megdöbbentett a nyilvánvaló életöröme, az érdeklődő elméje és az, ahogyan kommunikálni tudott az élet minden területéről, minden hátteréből származó emberekkel.”

„Az Egyesült Királyság egy rendkívüli közszolgát vesztett el Fülöp herceg személyében” – mondta a brit parlamenti ellenzék és a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer – „Életét a hazánknak szentelte, a második világháború alatt a királyi haditengerészet kiváló tagjaként, majd évtizedekig tartó szolgálatában Edinburgh hercegeként.” Starmer is hozzátette, hogy leginkább a királynő iránti odaadásáért és elkötelezettségéért fognak rá emlékezni:

„Házasságuk az erő, a stabilitás és a remény szimbóluma, még akkor is, ha megváltozott körülöttük az egész világ – legutóbb a pandémia idején”

Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon is kifejezte részvétét II. Erzsébet és a brit királyi család felé a skót kormány és Skócia teljes lakossága nevében. Wales első minisztere, Mark Drakeford szerint Fülöp herceg „hosszú és kitűnő élete során önzetlen odaadással és nagylelkűséggel szolgálta a koronát”, Észak-Írország kormányfője, Arlene Foster szerint pedig a herceg nagy érdeklődést mutatott a tartomány iránt.

Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke közleményében azt írta, Fülöp hercegnek szoros kapcsolata volt az ausztrál védelmi erőkkel is, a Nemzetközösségi szolgálatának keretében pedig közel ötven ausztráliai szervezet védnöki vagy elnöki posztját töltötte be. Az Edinburgh-i herceg díjának programjában most közel negyvenezer ausztrál fiatal vesz részt, a program 65 éve alatt pedig több mint 775 ezren jutottak hozzá Ausztráliából Fülöp herceg segítségével a tehetséggondozáshoz.

Narendra Modi Twitter-üzenetében azt írta, gondolataiban a brit néppel és a királyi családdal érez együtt Fülöp herceg halála miatt. A belga királyi palotát is „mélyen megrendítette Fülöp herceg távozása”, és mély együttérzésüket fejezte ki Fülöp belga király és Matild királyné a királynő és a brit nemzet felé. George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke közleményében azt írta, a herceg „méltósággal képviselte az Egyesült Királyságot, és határtalan erőt és támogatást nyújtott az uralkodónak”.

„Fülöp herceg távozása az egész nemzetünket egyesíti a gyászban” – mondta Tony Blair, aki 1997 és 2007 között vezette az Egyesült Királyságot miniszterelnökként. Blair szerint nemcsak házastársként, de önálló emberként is emlékezni kell Fülöp hercegre bátorságáért, elszántságáért és előrelátásáért: „Gyakran megelőzte a korát a környezetvédelem terén, a vallások közötti megbékélés keresésében, és természetesen az Edinburgh-i herceg díjának létrehozásában.” Blair elődje, John Major arról írt, „lehetetlen eltúlozni azt a szerepet, amit Edinburgh hercege játszott a monarchia és az Egyesült Királyság szolgálatában töltött élete során”. A 2016 és 2019 között kormányzó Theresa May szerint „a nemzet és az egész Nemzetközösség rendkívüli hálával tartozik Fülöp hercegnek” a szolgálataiért.

Nemcsak a politikusok, de a brit futballcsapatok is gyászolnak: részvétét fejezte ki a Manchester United és a Manchester City, az Arsenal és a Chelsea, és a West Ham United is Twitter-oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!