Jéggel és tűzzel is védekeznek az áprilisi fagyok ellen az európai gazdák

2021. április 8. – 21:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban nemcsak Magyarországon, hanem Nyugat-Európa több országában is nagyon hülye az időjárás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén jól látszik, hogy húsvétra egy hidegfront érte el Európát, ami a gyümölcstermesztők legnagyobb bánatára kemény mínuszokat, havasesőt és hózáport hozott magával.

Így volt ez Toscanában is, a La Palazzetta nevű falu közelében lévő gyümölcsültetvényeken, ahol a jégbe fagyott almafák gyémántként csillogtak a tavaszi napsütésben. Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy a hajnali mínuszok okozták ezt, de ez tévedés. Bármennyire is furcsának tűnik, de a fagy elleni egyik lehetséges védekezés a jég, vagyis ha a gazdák maguk fagyasztják le a gyümölcsöket, és nem a természetre bízzák ezt.

Gyümölcsültetvény La Palazzetta közelében 2021. április 8-án – Fotó: PIERO CRUCIATTI / AFP
Gyümölcsültetvény La Palazzetta közelében 2021. április 8-án – Fotó: PIERO CRUCIATTI / AFP

Az úgynevezett öntözéses módszer lényege, hogy a víz megfagyásából származó látens hőfelszabadulással tartják elfogadható tartományban a növények hőmérsékletét. A zöld növényekben keringő folyadékban oldott sók találhatók, melyek hatására -1, -3 fokos fagynak is képesek ellenállni. Az öntözés során rájuk permeteztt víz viszont 0 Celsius-fokon már elkezd megfagyni, a jégképződés során felszabaduló hő pedig segít fagyáspont (vagyis -1, -3 fok) fölött tartani a növényekben keringő folyadék hőmérsékletét. A növényeket borító jégpáncél ráadásul jól szigetel a hidegebb környezettel szemben. Ezzel a módszerrel akár -7 fokos hőmérsékletig lehet eredményesen védekezni – írja az Agrárszektor.hu.

„Tegnap este ötezer tonna almát mentettünk meg ezzel a módszerrel” – mondta az északolasz Jacopo Fontaneto, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet tagja. A fagy miatt egyes területeken csaknem a felére csökkent a kajszibarack, az őszibarack, az eper, a kivi és még néhány zöldségféle termése – írja a Phys.org.

A burgundiai borvidék 2021. április 6-án, Chassagne-Montrachet közelében – Fotó: ARNAUD FINISTRE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
A burgundiai borvidék 2021. április 6-án, Chassagne-Montrachet közelében – Fotó: ARNAUD FINISTRE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Míg egyes gazdák a jeget használják a fagy elleni védekezésre, mások szalmaboglyákat vagy máglyákat gyújtottak éjszaka, hogy azzal tartsák melegen a gyümölcsök környezetét. Így tett több francia borász is, mivel ezen a héten a bordeaux-i és a burgundiai borvidéken is -5 fok alá süllyedt a hajnali hőmérséklet. Laurent Pinson borász elmondta, hogy a 14-15 hektárnyi szőlőjében több mint háromszáz máglyát gyújtott meg – írja az ABC News. Magyarországon szintén alkalmazták ezt a módszert a gazdák, alább egy Tolna megyei gyümölcsös melegítése:

A tavaszi fagyok tavaly és 2019-ben is komoly károkat okoztak a borászoknak, a legrosszabb év viszont 2017 volt. Ekkor az áprilisi fagyok soha nem látott mértékben vetették vissza a francia bortermelést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!