Súlyosan érintette a romákat a koronavírus-járvány, ezen segítene az Európai Bizottság új stratégiája

2021. április 7. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elengedhetetlen az Európai Unió tagállamainak elköteleződése a romák esélyegyenlősége iránt – írta szerdai közös nyilatkozatában Věra Jourová értékekért és átláthatóságért, Várhelyi Olivér bővítéspolitikáért és Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos. A szerdai közös közleményt a romák április 8-i nemzetközi napja alkalmából adták ki, írja az MTI.

Az Európai Bizottság tagjai arról írtak, hogy a romák többségének a mai napig szembe kell néznie az előítéletekkel, a cigányellenességgel, és a társadalmi-gazdasági kirekesztéssel, helyzetüket pedig csak tovább súlyosbítja a koronavírus-járvány.

„Mindent meg kell tennünk azért, hogy ne csak a roma kisebbséget erősen sújtó válsághelyzetet kezeljük, hanem valódi változásokat is elérjünk”

– hívták fel a figyelmet a nyilatkozatban. Ennek érdekében a Bizottság új, tízéves keretstratégiát fogadott el múlt októberben, amiben kulcsterületként kezelnék a romák hozzáférését az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz és a lakhatáshoz.

„Az uniós tagállamok is egyhangúlag támogatták a stratégiát, ez egyértelműen jelzi elköteleződésüket a roma közösségeket érő kihívások kezelésében” – írták, és hozzátették, hogy a romastratégia kulcsszerepet játszik a nyugat-balkáni országokkal folytatott uniós csatlakozási tárgyalásokban is.

A romák nemzetközi napját 1990 óta tartják április 8-án a romák első nemzetközi találkozójának emlékére tartják, ami 1971. április 7. és április 12. közt zajlott Chelsfieldben, London közelében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!