Oroszország megbüntette a Twittert

2021. április 2. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a héten bekeményített a Twitterrel szemben, aminek a vége egyelőre az, hogy pénteken kiszabtak az oldalra egy 3,2 millió rubeles (kb. 12,8 millió forint) bírságot – írja a Reuters.

A bírságot kiszabó moszkvai bíróság azért büntette meg a Twittert, mert a bíróság szerint a platform nem elég határozottan lépett fel tiltott tartalmak törlése ügyében, többek között gyermekpornográfia és drogokkal kapcsolatos tartalom is elérhető volt különféle Twitter-fiókokban.

Az Oroszország és a Twitter közötti háború tart egy ideje, márciusban például korlátozták Oroszországban a Twitter sávszélességét, hogy így gyakoroljanak nyomást a szolgáltatóra, hogy figyeljen oda, hogy milyen tiltott tartalmakat enged megjelenni a felületein.

Március 16-án pedig az is felmerült, hogy úgy ahogy van letiltják az országban a Twitter elérhetőségét.

A hivatalos narratíva mellett érdemes tudni a Twitterről, hogy azon valóban sok tiltott tartalom fel tud bukkanni, de kifejezetten népszerűek ezen a felületen például az Alekszandr Navalnijjal szimpatizáló, Vlagyimir Putyinnak nem annyira kedves posztok is.

Szintén Oroszország és informatika témájú hét volt a héten, hogy Oroszországban ezentúl nem lehet okostelefont, számítógépet és egyéb okoseszközt vásárolni előre telepített orosz szoftver nélkül. Az indoklás szerint azért, mert az ország „ezzel igyekszik segíteni az orosz informatikai cégeket a külföldi versenytársakkal szemben”.

Moszkva ezzel is erősíti kontrollját az internet felett, illetve célja, hogy csökkentse függését a külföldi vállalatoktól és országoktól.

A Twitter mellett egyébként nagyon népszerű platform az ellenzéki fiatalok körében a Tiktok is, január elején, amikor Navalnij szimpatizánsai tüntetést tartottak Oroszországban, akkor számos fiatal ezen a platformon keresztül buzdította egymást részvételre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!