Biden 2000 milliárd dolláros gazdasági csomaggal akarja megnyerni Amerikának a jövőt

2021. április 1. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb munkahelyteremtő beruházás a második világháború óta – így jellemezte szerdán a pennsylvaniai Pittsburghben Joe Biden amerikai elnök azt a 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagot, amelynek fő célja az infrastruktúra fejlesztése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

Az amerikai foglalkoztatási terv lényege, hogy korszerűsíti a közlekedési infrastruktúrát, az utakat, a hidakat és a repülőtereket. A csomag részeként többek között 621 milliárd dollárt költenének az utak és hidak felújítására, tömegközlekedésre, elektromos töltőállomások telepítésére és egyéb közlekedési infrastruktúra fejlesztésre. További 111 milliárd dollárt szánnak a főbb vízvezetékek cseréjére és a csatornahálózat korszerűsítésére. A szélessávú internetet 100 milliárd dollárért juttatnák el az ország minden részébe, és szintén 100 milliárd dollárból korszerűsítenék az elektromos hálózatot. A csomag 100 milliárd dollárt irányoz elő új állami iskolák építésére és a meglévő épületek felújítására, írta az MTI.

A csomagra szánt pénz egy részét Biden adóemeléssel teremtené elő, a társasági adó kulcsát 21-ről 28 százalékra akarja emelni, ami szerinte 15 év alatt 15 milliárd dollár pluszt jelent. Ezenkívül egy úgynevezett globális minimum adót is bevezetne, amelynek mértéke 21 százalék lenne. A terv szerint ez megakadályozná az amerikai cégeket, hogy a nyereségüket külföldre vigyék.

Joe Biden Pittsburghben jelentette be 2000 milliárd dolláros gazdasági tervétFotó: Jim Watson/AFP
Joe Biden Pittsburghben jelentette be 2000 milliárd dolláros gazdasági tervétFotó: Jim Watson/AFP

Biden tervét a republikánusok elhibázottnak tartják, szerintük legfeljebb csak stagnálni tudna vele az amerikai gazdaság, de inkább hanyatlani fog, míg a kereskedelmi kamara az adóemelések ellen tiltakozik. A demokratáknak tehát erős ellenállással szemben kéne a kongresszusban elfogadtatni Biden tervét, amihez hasonlót már a választási kampányában is beígért. Néhány hete a demokraták sikerrel átvitték azt az 1900 milliárd dolláros csomagjukat, amelyet a járvány gazdasági hatásainak kezelésére fordítanak majd.

Biden azt mondta: bízik abban, hogy az ország meg tudja valósítani ezt a tervet, amelynek első része a munkahelyekről, a második pedig az amerikai családokról szól. „Meggyőződésem, hogy ha most cselekszünk, akkor 50 év múlva az emberek visszatekintenek, és azt mondják, hogy ez volt az a pillanat, amikor Amerika megnyerte a jövőt” – mondta az elnök, aki azt is bejelentette, hogy a csomag másik részéről néhány hét múlva beszélni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!