Magyar származású képviselője is lesz az új holland parlamentnek

2021. március 31. – 16:07

frissítve

Magyar származású képviselője is lesz az új holland parlamentnek
Piri Kati még 2016-ban Ankarában az Európai Parlament delegációjának tagjaként – Fotó: Mustafa Kamaci / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar származású, magyarul is beszélő képviselője lesz a holland parlamentnek szerdától: Piri Kati, aki eddig a holland Munkáspárt (PvdA) európai parlamenti képviselője volt, mostantól a törvényhozásban erősíti a baloldali pártot.

„Igazi megtiszteltetés és élmény volt az Európai Parlamentben szolgálni. Nagyon köszönöm a sok fantasztikus kollégámnak, különösen a PvdA-ból és az S&D képviselőcsoportból. Hiányozni fogtok, de folytatom a harcot a közös céljainkért – holnaptól már holland parlamenti képviselőként” – írja Piri Twitter-bejegyzésében.

A 41 éves politikus Celldömölkön született, majd egyéves korában költözött ki a családja Hollandiába. 2006 óta tagja a holland Munkáspártnak, majd a Netherlands Institute for Multiparty Democracynál (Többpártalapú Demokrácia Intézete) dolgozott évekig, aminek keretében a fejlődő, fiatal demokráciákban népszerűsítette a demokratikus politikai kultúrát. Erről az EUrológusnak adott interjút még 2014-ben, mielőtt megválasztották volna EP-képviselőnek.

Később, 2019-ben az ATV-nek beszélt arról, hogy az Európai Parlamentben is gyakran dolgozott együtt magyar képviselőkkel, főleg ellenzékiekkel – de volt munkakapcsolata a fideszes Járóka Líviával is. Mint mondta, bár a 2004-es EU-csatlakozáskor a hollandok nagyon pozitívan viszonyultak Magyarországhoz, az elmúlt években megváltozott a helyzet:

„Ha az ember elmegy a fodrászhoz, vagy beszélget a holland szomszédokkal, és megtudják [valakiről], hogy Magyarországról jön, csupán rosszat tudnak már csak Magyarországról mondani (…) Főleg azt hallják, hogy az Orbán Viktor mit mondott valamiről, és azért ez Hollandiában nagyon extrém beszédnek hat”

– mondta az Egyenes Beszédben. Szerinte Orbán Viktor Nyugat-Európából nézve „egy nagyon veszélyes vezérnek” tűnik, éppen ezért kell fellépni ellene, ha az Európai Unió erősnek akarja mutatni magát. Ezzel kapcsolatban pedig 2018-ban egy filmet is forgatott Magyarország az orbáni világon túl címmel, amiben a hollandoknak akarta megmutatni, hogy „nem annyira mások” a magyarok, hogy kitegyék őket az Európai Unióból.

Még március közepén tartottak parlamenti választást Hollandiában, amit negyedjére nyert meg Mark Rutte miniszterelnök pártja, a jobboldali-liberális Szabadságért és Demokráciáért Néppárt (VVD). Korábban a holland Munkáspárt is kormányozott már koalícióban a VVD-vel, most viszont úgy tűnik, ellenzékben marad a PvdA – és így Piri Kati is. A választás előtti holland helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!