Az orosz hekkerek Trump belbiztonsági vezetőjének emailjeihez is hozzáférhettek

2021. március 29. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hekkerek hozzáférhettek az USA belbiztonsági vezetőjének emailjeihez, amikor feltörtek a SolarWinds szoftverét – írja az AP. A gyanú szerint a támadást egy, az orosz kormány által támogatott hekkercsapat hajtotta végre, de kínai támadók is kihasználhatták az igazgatási rendszeren keletkezett rést.

Az ügyről ebben és ebben a cikkben írtunk bővebben.

A támadók nemcsak Chad Wolf megbízott belbiztonsági miniszter fiókjához férhettek hozzá, hanem a vele dolgozó kiberbiztonsági szakemberekéhez is. Nem tudni, hogy a hekkerek pontosan milyen adatokhoz fértek hozzá, így a kockázatot sem tudták még felmérni.

A támadásra először decemberben figyeltek fel, külföldi támadók legalább kilenc szövetségi ügynökség és több tucat magánvállalkozás rendszereihez fértek hozzá. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Azóta több támadás is történt az USA ellen: februárban megpróbálták megmérgezni egy floridai város vízellátását, márciusban pedig a Microsoft Exchange szervereit törték fel.

Egy korábban a légiközlekedési ügynökségnél dolgozó személy azt mondta, hogy amikor az ügynökséget érte támadás, a régi rendszerek miatt nem tudtak megfelelően gyorsan reagálni. Joe Biden kormány korábban bejelentette, hogy nekilátnak az elavult kiberbiztonsági védelem fejlesztésének. A legutóbbi, a járvány miatt kiosztott segélycsomagban 650 millió dollárt küldtek a kibebiztonságért és az infrastruktúra biztonságáért felelős ügynökségnek, de sokak szerint ez csak a fejlesztési támogatás első adagja volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!