Egy hekker feltörte egy amerikai város vízellátási rendszerét, majdnem megmérgezte a várost

2021. február 8. – 23:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hekker át tudta venni az irányítást egy rövid időre egy floridai város, Oldsmar víztisztító telepe felett, és megpróbálta megmérgezni a helyieket – írja a Tampa Bay Times. Egy rövid időre több mint százszorosára emelte a nátrium-hidroxid, azaz lúgkő mértékét, amivel kis mennyiségben a víz savasságát szabályozzák. A maró anyag megtalálható házi tisztítószerekben is. A támadást szerencsére észrevette egy dolgozó, és visszafordította a folyamatot. A hatóságok szerint a víz nem szennyeződött.

A nátrium-hidroxid túl magas koncentrációban megöli a bőrsejteket és hajhullást okoz, ha pedig a szervezetbe kerül, halálos is lehet.

Ahhoz, hogy a víz bejusson a város csöveibe, még több ellenőrzésen is át kellett volna, hogy menjen. A városvezetés közleménye szerint lekapcsolták azt a távoli hozzáférési lehetőséget, amivel a hekker behatolt a rendszerbe. A rendőrség mellett az FBI és a titkosszolgálatok is nyomoznak az ügyben. Egyelőre nem tartóztattak le senkit, de a megyei serif szerint több nyomon is el tudtak indulni.

Több város közvetlenül a megyétől kapja a vizet, de Oldsmarnak saját rendszere van, így szolgálja ki a 15 ezer lakosát. A víztisztító egyik dolgozója péntek reggel látta, hogy valaki belépett a rendszerbe, de nem szólt senkinek, mert a főnöke néha távolról ránéz a telep működésére. Kora délután aztán valaki megint belépett, átvette az egere felett az irányítást, belépett a vízösszetételt irányító programba és átállította a nátrium-hidroxid szintjét 100 ppm-ről (1 millióból egy részecske) 11 100 ppm-re. Ezek után a hekker kilépett, így a dolgozó azonnal vissza tudta állítani az arányokat.

Ha nem is vette volna észre, a víznek egy nap kellett volna, hogy bejusson a város rendszerébe, addig pedig máshogy kiszúrták volna. Kiberbiztonsági szakértők gyakran figyelmeztetik a kormányokat, hogy az alapvető infrastruktúrák informatikai védelme kiemelten fontos kell, hogy legyen, ugyanis egy hatékony hekker akár egy város közlekedését is meg tudja bénítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!