Nehézkes lehet Netanjahu számára a kormányalakítás

2021. március 24. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael kedden tartotta a negyedik választását két éven belül. Szerdán 90 százalékos feldolgozottság mellett úgy tűnik, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nehezen alakíthat majd kormányt, miután pártja és a potenciális szövetségesei várhatóan 59 mandátumot szereznek meg a kormányalakításhoz szükséges 61 helyett – írta meg a BBC. Végeredmény majd a hét második felében várható, de könnyen lehet, hogy marad az izraeli politikát jellemző patthelyzet.

A sikeres oltási programmal kampányoló Netanjahu által vezetett Likud párt a mostani állás szerint 24,2 százalékkal 30 mandátumra számíthat. A két ultraortodox szövetségese 9 és 7 mandátumot szerzett.

A centrista Jes Atíd a legnagyobb Netanjahut ellenző pártként 13,9 százalékot szerzett, ami 17 mandátumot jelent. A centrista Kék és Fehér párt 8, a Munkáspárt, illetve a nacionalista Jamina és Jiszráel Béténu pártok 7-7 mandátumot szereztek. Az arab pártok Közös Listája, a Gideon Saar és a Vallásos Cionizmus pártok 6-6 mandátumot szereztek. A balos Merec és az arab Raam 5-5 mandátumot érhet el.

Netanjahunak a potenciális szövetségeseivel, a kormányfőségét elfogadó jobboldali és vallásos pártokkal és Naftali Bennet pártjával – miközben a volt védelmi miniszter egyelőre még nem jelentette ki egyértelműen, hogy kivel fogna össze – együtt jön ki az 59 mandátum, míg az őt biztosan ellenzők a BBC szerint 56 mandátumot szerezhetnek.

A BBC szerint részben a meglepő eredményt elérő Raam muszlim hagyományőrző arab párton is múlhat, hogy képes lesz-e valaki kormánykoalíciót létrehozni. A Raam azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy hajlandó lenne-e koalícióra lépni a korábbi miniszterelnökkel, aki elég szokatlan szövetséges lenne számukra. Az MTI szerint vezetőjük, Manszúr Abbász a választási kampányában nem állt ki sem a Netanjahut támogató, sem a távozását követelő oldal mellett, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltöt választja.

Netanjahu ellenzéke viszont szétaprózódott, és nem valószínű, hogy hatékonyan együtt tudnának működni a jövőben, még akkor sem, ha a Raam támogatásával többségben lennének is. Az arab párt sikere alapján viszont biztos, hogy a mostani választás végeredménye meghatározó lesz az izraeli−palesztin kérdésben.

Ha viszont egyik tábornak sem sikerül végül többséget szereznie, akkor az országban kénytelenek lesznek megtartani az elmúlt két év ötödik választását is.

Az izraeli járványkezelés témájával átitatott választás hátteréről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!