Megint választások vannak Izraelben, két éven belül negyedszerre

2021. március 23. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

Két éven belül negyedszerre tartanak parlamenti választásokat Izraelben, a mintegy 6,57 millió választásra jogosult izraeli reggel 7 óra óta adhatja le szavazatát. Elemző cikkünkben azt írtuk, hogy a választók nemcsak a 12 éve kormányzó Benjámin Netanjahu miniszterelnök szélsőségesen megosztó politikájáról, korrupciós ügyeiről nyilvánít véleményt, hanem a miniszterelnök járványkezelésben mutatott teljesítményéről is. Netanjahu ellen 2017-től több korrupciós ügyben folyt nyomozás, a bizonyítékok és tanúvallomások felhalmozásával a gyanú három ügyben is vádemelésig jutott.

Izrael a világ első olyan országa, mely egyértelműen a koronavírus-járvány zárószakaszába lépett, és választói egy végéhez érő folyamatról nyilváníthatnak véleményt. A gyors oltási kampány ellenére kérdéses, hogy a lakosság mennyire érzi át a győzelmet három kijárási korlátozási időszak, a járvánnyal menetrendszerűen érkező gazdasági válság és több mint 6000 halálos áldozat után.

Az egyfordulós, országos pártlistás parlamenti választások napja Izraelben munkaszüneti nap, és több mint hatszáz, díjmentes távolsági autóbusszal is segítik az embereket, hogy eljussanak az állandó lakhelyük alapján számukra kijelölt 13 685 szavazóurna valamelyikéhez. Mintegy 20 000 rendőr, biztonsági és önkéntes rendfenntartó ellenőrzi a szavazóhelyiségeket és környéküket.

A koronavírus-járvány miatt speciális intézkedésekkel készültek a hatóságok. 751 választási helyiséget kifejezetten a koronavírus fertőzöttek és a karanténra kötelezettek számára hoztak létre, kartonból és átlátszó műanyagból kialakított paraván mögött ülnek a választási bizottságok tagjai. Felszólították az embereket, hogy idén a szülők ne vigyék magukkal gyermekeiket, mert a 16 év alattiak még nincsenek beoltva az új típusú koronavírus ellen.

Izraelben a leadott szavazatokat arányosan osztják el a 3,25 százalékos küszöböt megugró pártok és pártszövetségek között. A relatíve könnyű mandátumszerzés velejárója, hogy igen sok párt működik, a választások előtti legutolsó mérések alapján akár 12 formáció is mandátumhoz juthat, és egyetlen párt sem szokta egymaga besöpörni az abszolút többséget. Nem ritka, hogy 4-5 pártból álló koalíciót kell összekovácsolni a kormányalakításhoz minimálisan szükséges 61 mandátum eléréséhez.

A közvéleménykutatások szerint több párt is a 3,25 százalékos választási küszöb körül áll, bejutásuk vagy a rájuk adott szavazatok elvesztése döntheti el, hogy melyik tábor alakíthat kormányt, vagy azt, hogy ismét patthelyzet alakul ki, ami ismét választásokhoz vezethet.

A koronavírusjárvány miatt felállított különleges urnáknál dupla borítékkal szavaznak, ami több mint félmillióra növeli a később, és lassabban feldolgozható szavazatok számát. Mintegy 15 parlamenti hely sorsa dőlhet el ezekkel a nem állandó lakóhelyen leadott szavazatokkal.

Az exit pollok első becslései késő este várhatóak, de ha szorosak az eredmények, akkor a dupla borítékok megszámlálása utáni valós eredményeket várhatóan csak pénteken hozzák nyilvánosságra. A választási bizottság jövő szerdán adja át a 24. kneszetet alkotó pártok és törvényhozók listáját Reuven Rivlin államelnöknek, akinek két hete lesz rá, hogy eldöntse, kit bíz meg a kormányalakítással. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!