Hatalmas tűz ütött ki egy rohingya menekülttáborban, 15 ember bennégett

2021. március 23. – 00:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási tűz ütött ki Bangladesben egy rohingya menekülttáborban, legalább tizenöten meghaltak – hárman közülük gyerekek –, több mint húszezer embernek pedig menekülnie kellett.

Legalább 15 elszenesedett holttestre bukkantak a mentőcsapatok a délkelet-bangladesi rohingya menekülttáborok területén, ahol hétfőn hatalmas tűz ütött ki, megsemmisítve menedékszállások ezreit, jelenti az MTI. Az elmúlt napokban ez már a harmadik nagyobb tűzeset a környéken.


Louise Donovan, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) bangladesi szóvivője kedden arról számolt be: a tűzben körülbelül 560 ember sérült meg, további legalább 400 ember eltűnt. Az UNHCR szerint mintegy 45 ezer ember maradt hajlék nélkül a tűz miatt, amely még éjszaka is tombolt.

A halálos áldozatok közül legalább hárman gyerekek voltak, jelenleg is zajlik a keresés további áldozatok után – mondta egy helyi kormánytisztviselő. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) keddi helyzetértékelése szerint a tűz legalább 87 ezer embert érintett.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) közleménye szerint több mint ezer alkalmazottja és önkéntes működött együtt tűzoltókkal, a táborok lakóival és egyéb szervezetek alkalmazottjaival a mentési munkálatokban és a tűz oltásában. Az IFRC szerint akár 123 ezer menekültet is sújthatott a tűz.

Közel egymillió rohingya él rendkívül rossz körülmények között a világ egyik legnagyobb menekülttáborában, a bangladesi Cox Bazar melletti területen. Egy 34 táborból álló táborrendszerről van szó, ezek közül három tábor területén pusztítanak a lángok.

Az AFP-nek azt mondta egy tisztviselő, hogy legalább húszezer embernek kellett elmenekülnie a tűz miatt, amiről még pontosan nem tudni, hogyan alakult ki.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A rohingyák egy kisebbségi népcsoport, akik régóta Mianmar nyugati partvidékén élnek. A túlnyomórészt buddhista országban a muszlim kisebbséghez tartozó rohingyák évtizedek óta jogaiktól megfosztottan, az oktatás lehetősége nélkül, gyakran táborokba zárva élik életüket.

2017 augusztusában etnikai tisztogatások kezdődtek Mianmarban azzal a céllal, hogy a rohingyákat elüldözzék otthonaikból és tömeges gyilkosságokkal félemlítsék meg őket. Teljes falvak tűntek el a térképről – a műholdas felvételek alapján feltehetően felégették azokat –, az erőszak elsőszámú áldozatai a nők és a gyerekek, legalábbis a túlélők elmondásai szerint elsősorban őket érték a minden képzeletet felülmúló brutális támadások.

2017 óta 1,2 millió rohingya civil – köztük 720 ezer gyermek – menekült át a zöldhatáron a szomszédos, szegénységtől sújtott Bangladesbe, hogy védelmet találjon. Sokan közülük árván, vagy félárván maradt gyerekek, akik végignézték szüleik erőszakos halálát, valamint olyan nők, akik gyermekeiket veszítették el a vérontásban. Nemzetközi szervezetek – köztük az UNICEF – küzdenek azért, hogy biztosítsák az alapvető életfeltételeket az itt élő embereknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!