Észak-Korea megint rakétákat lőtt ki a hétvégén, Biden szerint nem provokációnak szánták

2021. március 23. – 23:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea két rakétát lőtt ki vasárnap, röviddel azután, hogy két amerikai miniszter látogatást tett a dél-koreai fővárosban, Szöulban – közölte kedden egy amerikai vezető, írja az MTI.

Ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet, amióta Joe Biden lett az Egyesült Államok elnöke. A BBC szerint Biden nem vette provokációnak a kísérletet, a védelmi tisztviselők után „csak a szokásosként” hivatkozott az esetre.

„Két rakétáról van tudomásunk” – mondta a neve elhallgatását kérő forrás az AFP francia hírügynökségnek.

Amerikai médiaértesülések szerint Phenjan rövid hatótávolságú rakétákat tesztelt. Ezek közül egyik sem sértette meg az ENSZ előírásait. A Wall Street Journal azt írja, hogy ez volt Észak-Korea válasza a közös amerikai és dél-koreai hadgyakorlatokra. Amerikai tisztviselők szerint a hétvégi rakéták nem okoztak károkat, inkább csak szimbolikus fenyegetések voltak.

Észak-koreai rakétakilövés 2019. július 31-én – Fotó: HANDOUT / KCTV / AFP
Észak-koreai rakétakilövés 2019. július 31-én – Fotó: HANDOUT / KCTV / AFP

Kedden dél-koreai védelmi tisztviselők azt jelentették, hogy a határ közelében az észak-koreai hadsereg szokatlan műveleteket végez. Információk szerint hétfőn Kim Dzsongun észak-koreai és Hszi Csin-ping kínai vezető üzenetet váltott egymással, a téma feltehetően az Egyesült Államok és a két ország kapcsolata volt.

Észak-Korea Donald Trump elnökségének idején is gyakran lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat, annak ellenére is, hogy Trump személyesen találkozott Kim Dzsongunnal, akivel a fegyverek leszereléséről tárgyalt. Trump és Kim Dzsongun 2018-as szingapúri csúcstalálkozójának fennmaradó előnye, hogy az észak-koreai rezsim azóta tartózkodik az atomeszközök és a nagy hatótávolságú rakéták használatától.

A Biden-kormány „új megközelítést” tervez alkalmazni Észak-Koreával kapcsolatban – közölte Ned Price külügyminisztériumi szóvivő. Amerikai diplomaták az elmúlt hetekben arról tájékoztatták az ázsiai szövetségeseiket, hogy Joe Biden észak-koreai startégiája különbözni fog Trumpétól, és visszatérnek ahhoz a gyakorlathoz, amit Barack Obama elnökségének idején is követtek, vagyis alulról kezdik el felépíteni a diplomáciai kapcsolataikat Észak-Koreával, írja a Washington Post.

Eközben az Egyesült Államok kapcsolatai holtpontra jutottak Pekinggel, ami potenciálisan tovább bonyolíthatja az észak-koreai kapcsolat rendezését. A Biden-adminisztráció tagjai a Reutersnek elárulták, hogy február óta több csatornán is keresték a kapcsolatot Észak-Koreával, de nem kaptak választ. A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki egy később sajtótájékoztatón megerősítette ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!