Az egészségügyi miniszter is gyanúba került a német maszkkorrupciós ügyben

2021. március 22. – 05:23

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb német politikus esetén hozta fel a korrupció gyanúját a német sajtó – a koronavírus-járvány 2020-as kirobbanásakor intézett maszkügyletei miatt már lemondott CDU-s Nikolas Löbel és a CSU-s Georg Nüsslein után most Jens Spahn egészségügyi miniszter, pontosabban a férje került a Spiegel magazin hasábjaira.

A lap szerint a Burda nevű vállalat, amelyben Spahn férje, Daniel Funke vezető pozíciót tölt be, félmillió maszkot adott el az egészségügyi minisztériumnak 2020 áprilisában, a koronavírus-fertőzések első hulláma idején. A mintegy 570 ezer maszkért a tárca összesen 909 451 eurót fizetett (darabonként 1,6 euró, mintegy 590 forint) – közölte a Burda szóvivője, miután napvilágot láttak az ügylet részletei. A cég azt is hozzátette, hogy Spahn férje, aki a cég berlini irodáját vezeti, nem is tudott a minisztériummal kötött ügyletről, illetve hogy a cég beszerzési áron adta tovább a maszkokat a minisztériumnak, hogy ezzel is segítsen a tavaly tavasszal fellépő maszkhiányon, számol be az MTI.

Az elmúlt két hétben már ketten is távozni kényszerültek a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének parlamenti (Bundestag-) frakciójából, mivel felmerült a gyanú, hogy hasznot húztak a koronavírus elleni védekezésben használt orvosi maszkok és egészségügyi védőruházatok kormányzati beszerzéséből. Nikolas Löbel és Georg Nüsslein mellett további két ember távozott a CDU/CSU-frakcióból, így annak mérete 246 főről 242-re csökkent.

Közben vasárnap lemondott a CSU-ban betöltött pozícióiról Alfred Sauter, Bajorország volt tartományi igazságügyminisztere is, miután a nyomozók házkutatást tartottak irodáiban, arcmaszkokat is magában foglaló kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatban.

Az arcmaszk-botrányok hozzájárultak Merkel kancellár pártjának a március 14-i két fontos tartományi választáson elszenvedett veszteségeihez, emellett a CDU/CSU országos választói támogatottsága egy csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint egy hét alatt 33-ról 29 százalékra süllyedt, mintegy fél évvel a szeptemberben esedékes szövetségi parlamenti választások előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!