Ezreket evakuáltak Ausztráliában az újabb hatalmas áradások miatt

2021. március 22. – 10:42

frissítve

Ezreket evakuáltak Ausztráliában az újabb hatalmas áradások miatt
Fotó: Saeed Khan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn ismét szakadó eső sújtotta Ausztrália délkeleti részét, súlyosbítva ezzel az áradásokat. A víz miatt ezreket evakuálni kellett, iskolák százait zárták be, írja a CNN.

Több mint 18 ezer embert evakuáltak otthonaikból Új-Dél-Walesben, mivel a heves esőzések és az áradások továbbra is víz alatt tartják a területet. Az évtizedek óta nem tapasztalt árvíz csütörtök óta sújtja Új-Dél-Wales térségét. Az esőzések miatt egyes területeken az utakat, fákat és házakat is teljesen elárasztotta a víz.

Az állam területén 38 helyszínt tekintenek természeti katasztrófa által sújtottnak, 19 evakuálási parancsot adtak ki, mondta el Gladys Berejiklian, az állam kormányzója hétfőn. Az áradás nagy része az északi középső partvidéket érintette, a Sydney melletti Hunter-völgytől Coffs Harbourig. Az Ausztrál Meteorológiai Iroda hétfőre „életveszélyes” áradásra és heves esőzésre adott ki figyelmeztetést. A szomszédos Queenslandre villámáradások miatt adtak ki figyelmeztetést.

Víz alatt lévő házak és folyamatban lévő mentés Ausztráliában – Fotó: Saeed Khan / AFP

A legsúlyosabban érintett területeken a havi átlag ötszöröse esett le, mindössze négy nap alatt. Berejiklian „töréspontnak” nevezte az eseményeket, arra utalva, hogy az elmúlt szűk két évben volt náluk szárazság, tűzvész, és a pandémia sem kerülte el őket.

Csütörtök óta az Állami Sürgősségi Szolgálat (SES) nyolcezer segítségkérésre reagált Berejiklian szerint. A SES közölte, hogy az állam számos területe úgy néz ki most, mint egy „beltéri tenger”, volt lakó, aki az udvarában úszó kengurut filmezett a napokban.

Az árvíz miatt vasárnap egérhorda rohamozta meg az új-dél-walesieket, hétfőre pedig már a pókok is ellepték a még biztos magasban lévő felületeket, hogy megmenekülhessenek a vízbe fulladástól:

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!