Ausztráliát megszállták az egerek, és mindent felzabáltak

2021. március 20. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztráliai Új-Dél-Walesben most sokan örülhetnek annak, hogy heves esőzéssel és áradásokkal érkezett meg egy időjárási front, mert így megszabadulhatnak a a hetek óta gondokat okozó és mindent ellepő egérhordákról.

Az ausztrálok lassan kipipálhatják az összes bibliai csapást, az elmúlt szűk két évben volt náluk szárazság, tűzvész és a koronavírus-járványt sem kerülhették el, sáskajárás helyett pedig túlszaporodó rágcsálókat kaptak.

A vidéki településeken a beszámolók szerint tényleg mindent elárasztottak az egerek. Éjszakánként a házak körül száz- és ezerszámra nyüzsögnek a rágcsálók, de a házakat is elfoglalják, megdézsmálják az élelmiszereket, a bútorokban építettek fészket, szellőzőberendezésekben mászkálnak, megrágják a vezetékeket és ürüléküket is legváratlanabb helyen hagyják. Röviden, elviselhetetlenné teszik a mindennapi életet is. A helyiek a nyílászárók eltömítésével, csapdázással, méreg kihelyezésével próbálnak meg védekezni, de eddig nem túl sok sikerrel. A küzdelem elég reménytelen ellenük, a boltok is kifogytak már az egércsapdákból.

Egy szupermarket dolgozója a Guardiannak arról számolt be, hogy a megszokottnál öt órával korábban kezd takarítani, hogy eltüntesse az egerek nyomait és tetemeit. Olykor 4-500 egeret is összefognak egy éjszaka alatt a csapdák. Az egerek a boltban mindent összejártak és a rágtak, még a műanyagpalackokon is átrágják magukat.

A boltokban is jelentős készleteket pusztítottak el a rágcsálók, de a mezőgazdáknak is nagy károkat okoztak a termények felfalásával, több tízmillió ausztrál dollárra becsülik az okozott károkat. Gazdák nem értik, hogy a kormány miért nem segített eddig nekik, hiszen még nem tapasztaltak korábban ekkora egérinváziót.

Az egerek túlszaporodását most a hétvégén megérkező esőzés akadályozhatja meg, ha a víz elönti a fészkeket, akkor hirtelen összeroppanhat az állomány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!