Heves esőzések és árvíz pusztít Ausztrália legnépesebb államában

2021. március 21. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedek óta nem tapasztalt árvíz sújtja Új-Dél-Walest.

Glaydis Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke szerint Syndey nyugati felének egyes részeire 50 éve nem látott heves esők hullnak, péntek reggel egyes településeken rekordmennyiségű – több mint 300 milliméter – csapadék esett, ezért árvízveszélyre szóló figyelmeztetést adott ki Új-Dél-Wales tengerparti szakaszára, illetve bezárják az állam több mint 130 iskoláját hétfőn.

A helyi katasztrófavédelem több mint 7000 segélyhívásra válaszolt csütörtök óta, és több mint 750 árvízi mentéshez vonult ki. A miniszterelnök közölte, hogy több ezer embernek el kellett hagynia az otthonát az áradások miatt, akik 13 ideiglenes befogadóközpontban vészelhetik át a következő pár napot.

A hatóság egyelőre nem tudja, hány otthont és létesítményt károsított meg az áradás, de az biztos, hogy a kár jelentős, ráadásul a jövő hét közepéig folytatódni fog a heves esőzés, ami az előrejelzések szerint nyugat felé halad.

Ausztrália szövetségi kormánya segélyt nyújt az áradásban megsérültek, vagy az otthonukat elvesztők számára, ennek az összege a felnőtteknek 1000 ausztrál dollár, azaz 237 ezer forint, a gyermekek után pedig 400 dollár jár, azaz nagyjából 95 ezer forint.

A heves esőzések miatt megáradt Parramatta folyó kilépett medréből Sydney Parramatta elővárosában 2021. március 20-án. – Fotó: MTI/EPA-AAP/Brendon Thorne
A heves esőzések miatt megáradt Parramatta folyó kilépett medréből Sydney Parramatta elővárosában 2021. március 20-án. – Fotó: MTI/EPA-AAP/Brendon Thorne

(MTI, CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!