Elon Musk tagadja, hogy a Teslákat kémkedésre használták volna Kínában

2021. március 21. – 00:09

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk az elektromos autókat gyártó Tesla vezérigazgatója azt mondta, hogy becsukhatná ezt a cégét, ha a kocsikat kémkedésre használták volna Kínában.

A sok egyéb projektet is futtató Musknak azért kellett ilyen nyilatkozatot tennie, mert a kínai hadsereg kitiltotta a Teslákat a területéről. A kínaiak szerint biztonsági problémák merültek fel, a kocsikban lévő kamerák alkalmasak lehetnek az adatok továbbítására is.

A Teslának az Egyesült Államok után Kína a legnagyobb piaca, a kocsik negyedét itt adják el, így érzékeny veszteség lenne, ha erről a piacról ki kéne vonulniuk. 2018 óta már egy egy sanghaji üzemben is gyártanak Teslákat.

Egy készülő Tesla a sanghaji üzem gyártósoránFotó: Ding Ting/XINHUA /AFP
Egy készülő Tesla a sanghaji üzem gyártósoránFotó: Ding Ting/XINHUA /AFP

Musk azt mondta egy befolyásos kínai üzletemberekkel folytatott videókonferencián, hogy ha a cége egy külföldi kormány ellen kémkedne, az az üzletére nézve nagyon komoly negatív hatással járna. Szerinte ez elég erős ösztönző arra, hogy minden adatot bizalmasan kezeljenek. „Ha a Telsla kémkedésre használt autókat Kínában vagy bárhol máshol, le fogjuk állíttatni” – mondta Musk.

A mostani vádaskodás egyébként jól beleillik a két ország feszült kapcsolatába, a héten először találkozott a Joe Biden-féle amerikai adminisztráció a kínai külüggyel, és a két fél elég keményen egymásnak is feszült.

Kémkedéssel viszont eddig jobbára kínai cégeket vádoltak meg, Donald Trump a Huawei telefonoknak és a kínai kézben lévő TikTok-nak is nekiment, hogy amerikai állampolgárok adatait juttatják el végső soron a kínai kormányhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!