A szlovák kormányfő bejelentette, hajlandó lemondani, ha koalíciós partnerei is lemondanak

2021. március 21. – 21:16

frissítve

A szlovák kormányfő bejelentette, hajlandó lemondani, ha koalíciós partnerei is lemondanak
Fotó: Olivier Hoslet/EPA pool/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Igor Matovič szlovák miniszterelnök vasárnap bejelentette, hajlandó lemondani a kormányfői posztról, és más tisztséget betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról, írja az MTI.

Igor Matovič, aki erről pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökségének ülése után nyilatkozott azt mondta, távozásának feltételei, hogy távozzanak posztjaikról azok, akik leghangosabban követelték az ő távozását. Matovič személy szerint Richard Sulík gazdasági miniszter, Mária Kolíková, igazságügyi miniszter, illetve Juraj Seliga, a pozsonyi parlament alelnöke, illetve Jana Bittó Cigánikova, a parlament egészségügyi bizottsága elnökének távozását jelölte meg feltételül.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott részben eltérő elképzelései miatt. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, amikor a kormányfő úgy döntött, Szlovákia vásárol az orosz Szutnyik V vakcinából. Március elején Zuzana Čaputová szlovák államfő azt mondta, hogy nem fogja népszerűsíteni olyan vakcinák tömeges alkalmazását, amelyek nem mentek át az európai uniós regisztrációs eljáráson, de tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek. Szerinte az orosz vakcina alkalmazása nem bátorság megnyilvánulása vagy diplomáciai siker.

Kiderült, hogy a korábbi állásponttal ellentétben, ekkor Szlovákia kétmillió adag koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt. A négypárti szlovák kormánykoalícióban feszültséget gerjesztett az, hogy Matovič gyakorlatilag a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.

Ekkor a két kisebbik koalíciós párt képviselői már a koalícióból való kilépés lehetőségéről is beszéltek, ugyanis február közepén még úgy tűnt, Szlovákia mégsem vásárol orosz vakcinát, mert a kormánykoalíció egyik pártja, a Za ľudí megvétózta Igor Matovič miniszterelnök vakcinavásárlási tervét.

Közben Matovič azt is elismerte, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segítségével sikerült beszerezni a nagy mennyiségű orosz vakcinát. A szlovák kormányfő a közösségi médiában mondott köszönetet Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek az információk és az orosz elérhetőségek megadásáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!