Vízágyúval és paprikasprayvel oszlatták a tömeget Kasselben, ahol 20 ezer ember tiltakozott a korlátozások miatt

2021. március 20. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Német sajtóértesülések szerint csaknem húszezer ember vonult utcára a németországi Kasselben szombaton, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntessen.

A demonstrálók többsége a tiltás ellenére vett részt a megmozduláson, az eseményen készült felvételek alapján jelentős részük maszkot sem visel. A tiltakozók közül többen is összecsaptak a demonstrációt feloszlatni készülő rendőrökkel, akik nagy erőkkel, helikopterekkel és vízágyúkkal felszerelkezve érkeztek a helyszínre.

A Deutsche Welle szerint a rendőrség több alkalommal is figyelmeztette a demonstráció résztvevőit, hogy ha nem tartják be a maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, kötelesek a rendezvényt felszámolni.

„Egy békés tüntetés nem ilyen. Nem toleráljuk az ilyen támadásokat”

- írta hamarosan a helyi rendőrség a Twitter-oldalán.

A sajtóban megjelent információk és a helyszínen készült fényképek, illetve videók alapján a rendőrség emberei paprikasprayt és gumibotokat is bevetettek a belvárosban összegyűlt tömeg feloszlatására. A rendőrség közlése szerint több embert is előállítottak, pontos számot azonban egyelőre nem közöltek.

A Deutsche Welle a tüntetők különféle csoportjai közötti erőszakos összecsapásokról is beszámolt. A német dpa hírügynökség jelentése szerint a tiltakozók több újságírót is megtámadtak, miközben a munkahelyeiket és a médiát szidalmazták. A tüntetés miatt a villamosforgalom is leállt Kassel belvárosában.

A Local cikke szerint a megmozdulást Németország egyik legismertebb vírustagadó közössége, a Querdenker szervezte, amely a járványhelyzet kialakulása óta több nagylétszámú tüntetést is összehívott már országszerte. Ezúttal hatezer főig volt érvényes engedélyük.

Németországban egyébként újra jelentősen emelkedésnek indult a koronavírus-fertőzöttek száma: a kasseli tüntetés napján is mintegy 16 ezer új esetet és 207 halálesetet regisztráltak, a járvány kezdete óta pedig csaknem 75 ezer ember halt már meg, miközben egyre több fiatal kerül kórházba.

Több városban is tüntettek

Szombaton ezalatt több másik európai országban is tüntettek: az MTI értesülései szerint Németország mellett Angliában, Svájcban, Hollandiában, Svédországban, Ausztriában és Romániában is tiltakoztak a korlátozások miatt.

  • Amszterdamban szintén engedély nélküli megmozdulást tartottak a korlátozások ellen, amelyet a rendőrség vízágyúkkal oszlatott fel. Az országban számos tüntetés zajlott az elmúlt hetekben, és többször történtek összecsapások, miközben Hollandiában erőteljesen emelkedik a napi új fertőzöttek száma.
  • Svédországon belül Stockholmban, Göteborgban és Malmöben is utcára vonultak a tüntetők, de a rendőrség mindegyik helyszínen véget vetett a tiltakozásnak. Stockholmban két-háromszázan, Malmöben körülbelül kétszázan, Göteborgban pedig csupán ötvenen-hetvenen demonstráltak.
  • Bécsben a korlátozások ellen kéthetes rendszerességgel tüntető aktivisták újra tiltakoztak. Mivel a hatóságok a járványveszély miatt minden tüntetést betiltottak, a tiltakozók nem tartottak központi rendezvényt, hanem kisebb csoportokban demonstráltak, főként a Hauptbahnhof környékén, ahol a rendőrség paprikasprayt használva feloszlatta a tüntetést, nyolc embert őrizetbe vettek.
  • Miközben a román kórházak minden korábbinál több koronavírusos beteget ápolnak, az országban több demonstrációt is tartottak: tüntettek Galacon, Brassóban és a vesztegzár alá vont Temesváron, Bukarestben pedig két helyszínen is tiltakoztak. A kormányszékház előtti demonstráció egyik szónoka a Románok Egyesüléséért Szövetségből kizárt Diana Sosoaca volt.
  • Közben a svájci Liestalban mintegy 3-5 ezer ember vett részt egy a hatóságok által engedélyezett, csendes tüntetésen. A tüntetők közül többen itt sem viseltek maszkot. A tiltakozók azzal vádolták a svájci kormányt, hogy több mint egy éve túszként tartja fogva az országot.

Magyarországon Gődény György szervezett újabb demonstrációt a budapesti Hősök terére, ami miatt a rendőrök több mint kétszáz ember ellen feljelentést tettek, többek között tiltott csoportosulás, valamint igazolás és maszkviselés megtagadása miatt.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass