Görögország már áprilisban megnyitná a határait az EU turistái előtt

2021. március 19. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Görögországban idén hivatalosan május 14-től kezdődik az idegenforgalmi szezon, határait azonban várhatóan már április közepétől megnyitja az Európai Unióból érkező turisták előtt – jelentette be Harisz Theoharisz idegenforgalmi miniszter pénteken Bukarestben.

Az MTI híre szerint az országba azok az EU-polgárok léphetnek majd be, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nem lesz szükség tesztre.

A görög miniszter elmondta: a beutazókat szúrópróbaszerűen antigén-gyorstesztekkel fogják ellenőrizni a határon (tehát nem kell már olyan sokáig várniuk az eredményre, ahogy tavaly történt), ha pedig a teszt eredménye pozitív, akkor elkülönítésbe kerülnek egy görög szállodában, amelynek költségeit a görög fél fedezi a karantén idejére.

Theoharisz elmondta: Románia az első ország, amelyet felkeresett a 2021-es turisztikai szezonra vonatkozó protokoll kidolgozása óta, látogatásával pedig azt szeretné elérni, hogy kétoldalú megállapodással tegyék lehetővé a román turisták beutazását. Úgy véli, a járvány ellenére is lehet biztonságosan működtetni a turizmust, ezért azt reméli, hogy az EU mielőbb bevezeti a közös uniós egészségügyi igazolást.

Csak halaszthatatlan ügyekben

A Konzuli Szolgálat oldala szerint Görögország egyébként továbbra is az utazásra nem javasolt országok listáján szerepel, ezért a magyar külügy nem javasolja az oda történő utazásokat, ám előfordulhat, hogy az út „halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik”, ilyen esetekben az előírt korlátozó intézkedések (72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt, 7 napos karanténkötelezettség, regisztráció) mellett utazhatunk Görögországba.

Görögországban jelenleg még szigorú járványügyi korlátozások vannak érvényben azokban a térségekben, ahol magas a fertőzöttek száma. Athénban és más, piros besorolású fertőzöttebb övezetekben március 22-ig fenntartják a korlátozásokat, csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, és március 29-éig zárva maradnak az iskolák.

A briteknél rosszul sült el

Nem meglepő, hogy Görögország a nyári turisztikai szezon megmentésén dolgozik, a világjárvány ugyanis teljesen ellehetetlenítette a turisztikai szektort, ami az ország GDP-jének több mint 20 százalékát teszi ki egy normál évben. Februárban például azt jelentették be, hogy digitális vakcinaigazolást adnak azoknak, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

Közben az angliai közegészségügyi szolgálat (a Public Health England) tanulmánya megállapította, hogy az Egyesült Királyságba tavaly nyáron éppen a Görögországból hazatérők hozták be a legnagyobb arányban a vírust, a két ország megállapodásán alapuló ún. turisztikai folyosó ugyanis az új esetek 21 százalékáért volt felelős a júniustól szeptemberig tartó időszakban – Horvátország és Spanyolország csak néhány százalékkal maradt le mögöttük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!