Görögország bevezeti a digitális vakcinaigazolást

2021. február 23. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Görögország digitális vakcinaigazolást ad azoknak, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, a célja pedig az lenne, hogy megkönnyítsék a nemzetközi utazásokat, bízva abban, hogy nyárra a világ nagy része már be lesz oltva – írja az Euronews.

Kiriákosz Micotákisz azt javasolta az Európai Uniónak, hogy vezessék be az összes tagállamra a vakcinaigazolás rendszerét, hogy így lehessen könnyíteni a korlátozásokon a már beoltottak számára. A görög javaslat arra fókuszál, hogy azok, akik megkapták a védőoltást, mentesülhessenek a különböző tesztelési és karanténkötelezettségek alól akkor, ha átlépnek egy országhatáron.

Sőt, még azt is felveti, hogy a reptereken lehetne külön gyorssávjuk a beoltottaknak.

Nem meglepő, hogy Görögország az utazás megkönnyítésén fáradozik, a világjárvány ugyanis teljesen ellehetetlenítette a turisztikai szektort, ami az ország GDP-jének több mint 20 százalékát teszi ki egy normál évben. A görög kormány régóta hangoztatja, hogy abban bíznak: június elsejétől kezdve a korábbi évi 31,3 millió külföldi turistának legalább a felét fogadni tudják majd idén.

A magyar vakcinaigazolványról szóló kormányrendelet másfél hete jelent meg. Azt még nem lehet tudni, hogy itthon milyen jogokat biztosít majd a plasztikkártya, de az már biztos, hogy nemcsak a beoltottak, hanem a betegségből felgyógyultak is meg fogják kapni.

Ahogy arról korábban is írtunk, a védettségi vagy vakcinaútlevelekről világszerte megy a gondolkodás, más országok, légitársaságok, techcégek is próbálkoznak saját és közös megoldásokkal, és az Európai Unión belül is felmerült az igény egy olyan megoldásra, amelyet a tagállamok (és ideális esetben az EU-n kívüli országok) kölcsönösen elfogadnak.

A covidos védettségi igazolványok bevezetésével kapcsolatban ugyanakkor több kérdés és probléma is felmerült, ezekről részletesen ebben a cikkünkben olvashatnak >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!