Néppárti elnök: A Fidesz már rég elhagyta a kereszténydemokráciát

2021. március 18. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról már beszámoltunk, csütörtökön a Fidesz kilépett az Európai Néppárt frakciója után a pártcsaládból is. Két éve volt felfüggesztve a magyar kormánypárt az EPP-ben, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy melyik európai parlamenti frakcióban és pártcsaládban folytatnák. A döntésről itt írtunk bővebben.

„Az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel mi nem tudunk azonosulni. Ahogy több vezető is kifejtette: a Néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük. A Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált” – indokolta a kormánypárt döntését Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke Facebook-posztjában.

Míg a pártcsalád Novák Katalin bejelentése után csak annyit közölt, hogy tudomásul vették a döntést, az EPP több vezető politikusa bővebben is reagált. Donald Tusk, a Néppárt elnöke arról írt Twitterén, hogy „a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. De valójában már évekkel ezelőtt hátrahagyta azt.”

Othmar Karas osztrák EPP-képviselő szerint is Orbán „eszmeileg már évekkel ezelőtt kilépett. A próbálkozás, hogy visszahúzzuk az értékeinkhez, megbukott. Ezért helyes döntés volt levonni a konzekvenciákat.”

„Az utazókat nem szabad feltartani. Az európai politikai jobboldal újjáépítésének ígéretével a Fidesz végérvényesen elbúcsúzott az EPP-től és annak kereszténydemokrata értékeitől. Állami szinten természetesen továbbra is együttműködünk Magyarországgal”

reagált a döntésre Markus Söder bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Jobb kint, mint bent

A magyar kormánypárt részéről Hidvéghi Balázs EP-képviselő azt írta, nem a Fidesz, hanem a Néppárt hagyta el a kereszténydemokráciát, ezért lépett ki a Fidesz a pártcsaládból. Vele ellentétben viszont a Fidesz EP-frakciójának többi tagja csak retweetelte Novák levelét, vagy nem is reagált a párt kilépésére, ahogyan a KDNP európai parlamenti képviselője, Hölvényi György sem.

Az ellenzéki pártok viszont a frakcióból való kilépéshez hasonlóan most is egymásra licitáltak a reakciókban: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke arról posztolt: a Fidesz oda került, ahová való, azaz Európa szélére. „Hogy mondta egy barátságos ogre? »Jobb kint, mint bent«” – írta Gyurcsány, hozzátéve, hogy ő „végig Shreknek drukkolt”, jelentsen ez bármit is.

Molnár Csaba, a párt EP-képviselője még egyértelműbben reagált:

„Európa lúzerei végleg a politika senkiföldjére kerültek. Kiléptek. Persze mindenki tudja, nem volt más lehetőségük. Magukra maradtak, de senki nem sajnálja őket. Viktor, akkor ez ennyi volt.”

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője Novák Katalinnak üzent a Facebookon: „2021-ben az európai frakciójuktól és az európai pártcsaládjuktól búcsúztak el, 2022-ben pedig a magyar kormányzati pozíciótól fognak elbúcsúzni.”

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő korábban a KDNP és az RMDSZ képviselőit kérdezte arról, vajon „baloldali elhajlónak érzik-e magukat”, amiért bent maradtak az Európai Néppártban. „Izgalommal várom a választ” – tette hozzá csütörtöki posztjában. Párttársa, Brenner Koloman szerint pedig „a Jobbik az ellenzéki pártokkal együtt azért küzd, hogy jövőre Orbán a kormányt is elhagyhassa, és Magyarország visszatérhessen az autokráciából a polgári demokráciába”.

Az LMP pedig egyenesen szappanoperához hasonlította a Fidesz és az EPP viszonyát, amiben Pablo Sanchez beadta a válási papírokat: „A következő évadban vélhetően a Fidesz új társat talál magának, és görcsösen igyekszik majd bizonyítani korábbi szerelmének, hogy új kapcsolatában sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb”, azonban igazából az lenne a párt szerint mindenki érdeke, ha a Fidesz és a Néppárt is kiesne a hatalomból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!