Kivonul a Tesco Lengyelországból, Magyarországra koncentrálnák erőiket

2021. március 17. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felvásárolja a Netto áruházlánc dán tulajdonosa a Tesco lengyelországi cégét, a lengyel versenyhivatal megadta az engedélyt a tranzakcióra. A Napi.hu cikke szerint a Salling Group a korábbi bejelentések alapján 900 millió złotyt (71 milliárd forint) fizet a Tescónak, ez 300 üzletet, az elosztóközpontokat és a Tesco lengyelországi központját foglalja magába.

A brit áruházlánc tavaly döntötte el, hogy eladja veszteséges lengyelországi érdekeltségét, júniusban írták alá az előzetes szerződést. A Tesco lengyelországi üzleteit 18 hónapos átmenettel alakítják át Netto-boltokká.

A Tesco a versenyhivatali engedély után kiadott egy nyilatkozatot, amelyben mindenkinek megköszönte Lengyelországban a munkáját és a vásárlók bizalmát. Azt írták, hogy a Tesco Polska eladása lehetővé teszi számukra, hogy Nagy-Britanniára, Írországra, Csehországra, Magyarországra és Szlovákiára koncentrálják erőiket.

Megerősíthetik a magyarországi üzletláncot

Ebből a nyilatkozatból pedig az is következik, hogy a Tesco nem tervez kivonulni Magyarországról, mint az évek óta téma itthon.

Legutóbb tavaly decemberben Lázár János beszélt arról, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. 2016-ban pedig Orbán Viktor jelentette ki, hogy négy területen szeretné, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. „Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük.”

Mint korábbi cikkünkben írtuk, a Tesco esetleges kivonulásáról rengeteg pletyka röppent fel az elmúlt években, ezeket a kormányközeli sajtó mintha direkt napirenden is tartotta volna, az angol multi pedig állandóan igyekezett cáfolni. Nem volt ez másként az elmúlt időszakban sem. Miután a cég feladta a lengyel piacot, itthon is újraindult a találgatás, de Pártos Zsolt, a Tesco magyarországi ügyvezetője a Világgazdaságnak novemberben azt mondta, hogy kivonulás helyett inkább beruháznak, a lengyel fejlemény pedig jó lehetőség a hazai leányvállalatnak a régiós szerep megerősítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!