Örmény tüntetők a miniszterelnök lemondását követelik

2021. március 13. – 22:13

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz ellenzéki tüntető kormányépületeket vett körül szombaton Jerevánban, hogy lemondásra kényszerítsék az örmény miniszterelnököt – közölte az MTI.

Nikol Pasinján kormányfő lemondását azóta követelik, amióta Örményország vereséget szenvedett tavaly Azerbajdzsánnal szemben, a 25 éve örmény szakadárok kezén lévő azerbajdzsáni beékelődés, Hegyi-Karabah miatt vívott fegyveres konfliktusban.

„Nikol áruló!”, „Nikol, takarodj!” – skandálták a tüntetők a külügyminisztérium székházánál, ahol Pasinján szombaton találkozón vett részt. Később a többnyire ceremoniális szerepet betöltő elnök, Armen Szárkiszján rezidenciáját vették körül, ahová Pasinján azért ment, hogy a politikai válság lezárásáról tárgyaljon.

Néhány tüntető rövid összetűzésbe keveredett a rendőrökkel.

A hegyi-karabahi harcokban mintegy hatezren haltak meg. Az orosz közvetítéssel létrejött békeszerződés révén Azerbajdzsán jelentős területekre tart igényt Hegyi-Karabahban és a környező térségekben. Pasinján kiállt a hat héten át tartó harcokat lezáró novemberi békeszerződés mellett, amely szerinte az egyetlen lehetőség volt arra, hogy megakadályozzák Azerbajdzsánt a teljes enklávé lerohanásában. A békeszerződés miatt már novemberben is voltak tüntetések az országban.

Ezt követően a feszültségek februárban éleződtek ki, amikor a hadsereg vezérkara Pasinján lemondását követelte. A kormányfő válaszul felmentette a vezérkari főnököt, aki a döntést megfellebbezte a bíróságon. Pasinján előrehozott választások kiírását ajánlotta fel, de elutasította, hogy a szavazás előtt lemondjon. A 45 éves volt újságírónak jelentős támogatottsága van a hegyi-karabahi vereség ellenére – emlékeztetett az AP amerikai hírügynökség.

Az azeri-örmény konfliktusról korábban itt írtunk hosszabban.