Joe Biden: Július 4. lehet a koronavírustól való függetlenség napja

2021. március 12. – 19:32

frissítve

Joe Biden: Július 4. lehet a koronavírustól való függetlenség napja
Joe Biden csütörtök esti beszéde – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Július negyedike lehet a koronavírustól való függetlenség napja, ha az emberek beoltatják magukat, mondta Joe Biden amerikai elnök első esti tévébeszédében csütörtökön. A BBC arról ír, napokon belül elérheti a 100 milliót a beoltottak száma az Egyesült Államokban.

A járvány során közel 530 ezer amerikai halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe – ez a szám magasabb, mint a két világháború és a vietnámi háború áldozatainak száma együttvéve. A korlátozások miatt pedig a tavalyi függetlenség napjai ünnepségeket sem lehetett megtartani, Biden elnök szerint viszont idén, ha nem is nagy utcai parádékon, de kisebb családi, baráti találkozókon már össze lehet jönni július 4-én is.

„Egy ilyen hosszú és kemény év után valóban különleges lesz az idei függetlenség napja – ahol nemcsak a nemzetünk függetlenségét ünnepeljük, de mostantól a vírustól való függetlenségünket is.”

Bár világszerte a legsúlyosabban az Egyesült Államokat érintette a koronavírus-járvány, az elmúlt hetekben az oltási programnak köszönhetően folyamatosan csökken a fertőzések és a halálesetek száma. Joe Biden eredetileg abban reménykedett, hogy a hivatalba lépése utáni századik napra (azaz április 30-ra) tudnak majd 100 millió embert beoltani – most viszont úgy tűnik, hogy ezt a számot napokon belül, már március 20-án elérhetik.

Biden elnök a tévébeszédét nem sokkal azután kezdte el, hogy aláírta az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére. Ebben szerepel egy egyszeri, 1400 dolláros (azaz kb. 430 ezer forintos) juttatás a 75 ezer dollár alatt kereső amerikaiaknak, és heti 300 dollárral egészítik ki a munkanélküli segélyt. A mentőcsomagról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!