Őrizetbe vették a szlovák titkosszolgálat vezetőjét

2021. március 11. – 12:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vette a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatóját, Vladimír Pcolinskyt csütörtökön reggel a rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) – írja az MTI a TASR szlovák hírügynökség alapján.

A Dennik N szlovák lap úgy tudja, hogy a titkosszolgálati vezetőt korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe, információik szerint ugyanis Pcolinsky korábban pénzt fogadott el egy jelenleg vizsgálati fogságban lévő nagyvállalkozótól, Zoroslav Kollártól, állítólag azért, hogy állíttassa le a titkosszolgálat ellene folytatott lehallgatásait.

A titkosszolgálat vezetőjét valószínűleg saját egykori helyettese, az ősztől ugyancsak korrupciós vádak alapján vizsgálati fogságban lévő Boris Bena tanúvallomása alapján vehették őrizetbe.

A NAKA tavaly ősz óta több magasrangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőt, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőt vett őrizetbe. A mostani eset ezektől abban különbözik, hogy olyan személyt érint, akit már a jelenlegi kormányzat nevezett ki. A SIS igazgatói posztját tavaly tavasztól betöltő Vladimír Pcolinskyt a négypárti szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Boris Kollár vezette Család vagyunk párt jelölte erre a posztra.

A párt elnöke Pcolinsky őrizetbevételére reagálva, levélben fordult az államfőhöz, azt kérve: azonnal helyezze szolgálaton kívül a titkosszolgálati igazgatót, hogy vallomást tehessen az ügyben.

Igor Matovič (Egyszerű Emberek) szlovák miniszterelnök korábban az oligarchák hatalmának megfékezését ígérte. Arról, hogyan fejezik le a szlovák legfelső elitet, ebben a hosszabb cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!