100 ezer eurót fizetett a szabadulásáért, rendőrök várták a börtön ajtajában az exállamtitkárt Szlovákiában

2021. március 5. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön egy év után szabadulhatott a vizsgálati fogságból a korrupcióval gyanúsított egykori szlovák államtitkár, Monika Jankovska, de túl sokáig nem örülhetett, a kapuban ugyanis ismét rendőrök várták – írja a Parameter.sk.

Az egykor bíróként is tevékenykedő korábbi smeres államtitkárt tavaly márciusban, a Vihar névre keresztelt akció során tartóztatták le a rendőrök. Azzal gyanúsítják, hogy ő intézte el, hogy a bíróság hitelessé nyilvánítsa azokat a markízás váltókat, melyek alapján Marian Kocner több millió eurót követelt a kereskedelmi televíziótól. Kocnert azóta 19 évre ítélték az értékpapírok meghamisítása miatt.

Jankovska, aki tavaly szeptemberben éhségsztrájkba kezdett a börtönben, a szabadulását megelőző hónapot a trencséni börtönkórházban töltötte, miután gyógyszertúladagolással próbált véget vetni az életének. A nő hiába fizette ki a 100 ezer eurós (több mint 36,7 millió forintnak megfelelő) óvadékot és fogadta el azt, hogy a bokájára elektromos nyomkövetőt szerelnek, bár a szlovák Legfelsőbb Bíróság csütörtökön délelőtt megerősítette a szabadlábra helyezéséről szóló elsőfokú döntést,

kórház előtt, ahonnan szabadon távozhatott, egyből a rendőrök várták és újra őrizetbe vették egy másik ügyben.

A 2000-es évek elejéig visszanyúló ügyben tavaly októberben gyanúsították meg Jankovskát, most pedig emiatt vették őrizetbe. A gyanú szerint ugyanis az exállamtitkár még bíróként 100 ezer eurónak megfelelő koronás kenőpénzért cserébe Peter Congrady azóta meggyilkolt maffiavezér javára döntött.

Szlovákiában a korrupcióellenes, az oligarchák hatalmának megfékezését ígérő Igor Matovič (Egyszerű Emberek) lett 2020-ban a miniszterelnök. A koalíciós kormány merész akcióba fogott, a „Tisztítótűz”, az „Isten malmai” és a „Júdás” fedőnevű rajtaütésekben kommandósok fogták el Jaroslav Haščákot, a Penta Investments befektetőcsoport dollármilliárdos vezetőjét, illetve egy rakás politikust, rendőrt és nemzetbiztonsági vezetőt. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!