Börtönre ítélték a szlovák újságírógyilkosság perében felmentett oligarchát

2021. január 12. – 17:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Váltóhamisítási ügyben 19 év szabadságvesztésre ítélte a szlovák legfelsőbb bíróság Marián Kocner oligarchát, akit Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásának perében tavaly szeptemberben felmentettek a felbujtás vádja alól – írja az MTI.

Szintén 19 év szabadságvesztést szabott ki a szlovák legfelsőbb bíróság az ügy másik résztvevőjére, Pavol Ruskóra. Rusko az első és legnagyobb szlovákiai kereskedelmi televízió, az amerikai CME tulajdonában lévő Markíza volt vezérigazgatójaként és társtulajdonosaként, illetve az Új Polgár Szövetség elnevezésű párt és második Dzurinda-kormány gazdasági minisztereként vált ismertté.

Marian Kocner a Kuciak-gyilkosság tárgyalásán. (Fotó:VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Marian Kocner a Kuciak-gyilkosság tárgyalásán. (Fotó:VLADIMIR SIMICEK / AFP)

A vád szerint Kocner és Rusko egy harmadik – külön eljárásban perelt – társukkal együtt összesen négy hamis váltót készítettek, amelyek alapján 69 millió eurónak megfelelő összeget szereztek a Markíza televíziótól. Akkor, amikor Rusko a Markíza televízió vezérigazgatója volt és rendezetlen üzleti ügyei voltak Kocnerrel. Rusko korábban azt állította: ezt az üzleti viszályt a hamis váltókkal rendezte, amelyeket Kocner később a többszörös tulajdoni-átrendezésen átesett kereskedelmi televíziótól hajtott be.

A most jogerősen elítélt Marián Kocner nagyvállalkozó neve több per kapcsán is ismert. Ezek közül a legismertebb Ján Kuciak oknyomozó újságíró és élettársa három évvel ezelőtti meggyilkolásának belpolitikai viharokat kavaró ügye, amelyben Kocnert a gyilkosság megrendelésével vádolták.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Kuciak gyilkosa huszonöt év fegyházat kapott, de Kocnert bizonyítékok hiányában felmentették.

A keddi ítélethirdetés után a Kocner és Rusko jogi képviselője jelezte: rendkívüli jogorvoslati eszközzel fognak élni a váltóhamisítási ügyben született ítélettel szemben.

Szlovákiában a korrupcióellenes, az oligarchák hatalmának megfékezését ígérő Igor Matovič (Egyszerű Emberek) tavaly lett miniszterelnök. Az ő koalíciós kormánya merész akcióba fogott: a „Tisztítótűz”, az „Isten malmai” és a „Júdás” fedőnevű rajtaütésekben kommandósok fogták el Jaroslav Haščákot, a Penta Investments befektetőcsoport dollármilliárdos vezetőjét, illetve egy rakás politikust, rendőrt és nemzetbiztonsági vezetőt. A szlovák legfelső elit lefejezéséről ebben a cikkünkben írtunk részletesen >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!