Kamala Harris Izrael segítségére sietett, Washington nem támogatja a hágai vizsgálatot a palesztin területeken

2021. március 5. – 06:15

Másolás

Vágólapra másolva

Washington Izrael biztonsága iránti elkötelezettségéről, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izraellel kapcsolatos vizsgálatáról és Iránról is szó esett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök első, telefonos egyeztetése során.

Harris és Netanjahu leszögezték, hogy kormányaik elítélik a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által indított vizsgálatot a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében, idézte az MTI a Fehér Ház közleményét.

A szervezet szerdán jelentette be, hogy vizsgálatot indít, a döntést Izraelben bírálták és antiszemita indíttatásúnak bélyegezték, a palesztinok viszont üdvözölték.

Kamala Harris egy szerdai eseményen – Fotó: Reuters/Alex Brandon
Kamala Harris egy szerdai eseményen – Fotó: Reuters/Alex Brandon

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát.

Harris és Netanjahu megállapodtak abban is, hogy országaik folytatják az együttműködést a térség biztonsági kérdéseiben, különösen ami az iráni nukleáris programot és Teherán „veszélyes magatartását” illeti.

A Reuters hírügynökség arra emlékeztet, hogy a Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat februárban már jelezte, kész tárgyalni Iránnal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését a 2015-ös atomalkuhoz, amelyből Donald Trump volt amerikai elnök léptette ki az Egyesült Államokat. Az atomalku ellenzőjének számító Izrael üdvözölte a Trump-adminisztráció lépését.

A Fehér Ház közleménye szerint Harris emellett méltatta Izrael koronavírus elleni oltási kampányát is.

Korábban írtuk, hogy Joe Biden szokatlanul sokat várt, mire felhívta Netanjahut, de beszélgetésük „baráti és meleg hangvételű volt”. Bár sok részlet nem derült ki a hívásból, Biden beszélt arról is, hogy keresni kell a tartós béke megteremtésének lehetőségét a közel-keleti régióban, így Izrael és a palesztinok között is.

Kamala Harris az első női alelnök az Egyesült Államok történelmében, az ő pályaívét ebben a cikkünkben vázoltuk fel>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!