Szokatlanul sokat várt Biden, mire felhívta Netanjahut

2021. február 18. – 05:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Baráti és meleg hangvételű telefonbeszélgetésen van túl Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Legalább is így jellemezte utóbbi a nagyjából egy órás beszélgetést Twitter-oldalán.

Ez volt az első alkalom Biden megválasztása óta, hogy a két ország vezetője beszélt egymással – írja az MTI. Több amerikai hírportál szerint

szokatlan a két ország között, hogy Biden olyan sokat várt beiktatása után a telefonhívással, az amerikai elnökök általában hivatalba lépésük után pár nappal felhívják az izraeli vezetőt.

Így volt ez Donald Trump idejében is, aki két nappal beiktatása után felvette a kapcsolatot az izraeli kormányfővel, és később is szoros kapcsolatban álltak, ugyanez nem mondható el Barack Obamáról.

Bár sok részlet nem derült ki a hívásból, a diplomácia jegyében Biden és Netanjahu felidézték kettejük korábbi, sok éven át tartó személyes kapcsolatukat, és ígéretet tettek arra, hogy országaik együttműködnek a jövőben is, és tovább erősítik az Izrael és az Egyesült Államok közötti szövetséget.

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden „megerősítette az Izrael biztonsága iránti szilárd személyes elkötelezettségét, egyben kifejezte szándékát arra, hogy minden téren erősíti az Egyesült Államok és Izrael közötti partnerséget, beleértve a szoros védelmi együttműködést is”. Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja azt a megállapodást, amelyet Izrael, valamint arab és iszlám országok kötöttek a viszonyuk normalizálása érdekében. Biden beszélt arról is, hogy keresni kell a tartós béke megteremtésének lehetőségét a közel-keleti régióban, akárcsak Izrael és a palesztinok között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!