Öt kilométer magas hamufelhőt lőtt ki a Sinabung

2021. március 02. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Látványos kitörést produkált kedden a Föld egyik legveszélyesebb vulkánja, az indonéziai Sinabung. A vulkán már januárban is egy kilométeres füstoszloppal jelezte, hogy nem alszik, de kedden öt kilométer magas hamufelhőt küldött az égre.

A rendkívüli kitörésről máris elkezdtek terjedni a Youtube-on a látványosabbnál látványosabb videók.

A helyszíni jelentések szerint nincs bejelentett sérülés a vulkán környékéről, de a helyieknek azt tanácsolják, hogy maradjanak három kilométerre a krátertől. A videók szerint a helyi lakosokat – vagy legalábbis egy részüket – nem nagyon viselte meg a kitörés.

Az Észak-Szumátrában található Sinabung-hegy évszázados szunnyadás után először 2010-ben robbant ki. A vulkán aktivitása az elmúlt években növekedett. A közelmúltban dokumentált események közé tartozik a 2010. augusztus 29-i hajnali kitörés, valamint a 2013. szeptemberi és novemberi, 2014. január, február és októberi kitörések. A 2016. májusi piroklasztikus áramlás hét embert megölt.

Piroklasztikus áramlás: a felszín közelében mozgó, gravitáció által hajtott gázokból és szilárd törmelékekből álló ár, jellemzően völgyekben zúdul alá, sebessége nagy, kiterjedt izzófelhő alatt mozog, és előfordul, hogy igen magas hőmérsékletű.

Mint arról januárban beszámoltunk, 2020-t mondhatjuk a nagy vulkáni felébredések évének is. Több olyan vulkánkitörés volt ugyanis, ami hosszas szunnyadási idő után következett be. Az indonéziai Sinabung egy év szünet után kezdett el ismét működni, augusztusban egy robbanásos kitöréssel ébredt, majd izzófelhők rohantak le az oldalán. Az év végén egy méretes lávadóm türemkedett ki a csúcsán, ami bármikor leomolhat – a vulkán ezzel továbbra is a legveszélyesebbek közé tartozik.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom