Biden és Trudeau vállvetve harcol a klímacélokért

2021. február 24. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megtartotta első kétoldalú tárgyalását, és megállapodott abban, hogy a két ország közös erővel lép fel Kína károsnak ítélt törekvéseivel szemben és a klímaváltozás enyhítése érdekében, írja az MTI.

Online tárgyalásuk két órán át tartott, utána közös sajtótájékoztatót tartottak, de kérdéseket nem lehetett feltenni nekik.

Az amerikai elnök beszámolt arról, hogy megállapodtak egy minisztériumi szintű klímaügyi tanácskozás megrendezésében. Ezen összehangolják erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy mindkét ország 2050-re elérje a zéró károsanyag-kibocsátást.

Justin Trudeau és Joe Biden – Fotó: Reuters/Jonathan Ernst
Justin Trudeau és Joe Biden – Fotó: Reuters/Jonathan Ernst

Pekinggel kapcsolatban egyebek között szó volt arról, hogy Washington támogatja Kanadát két olyan állampolgára Michael Spavor és Michael Kovrig szabadságának elnyerésében, akit Kínában tartanak fogva.

Beszéltek a koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolásáról és a két ország védelmi együttműködéséről.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nincs közelibb barátja Kanadánál, ezért is volt Trudeau az, akit hivatalba lépése után először felhívott telefonon.

Trudeau üdvözölte, hogy Biden vezetésével az Egyesült Államok ismét nagy figyelmet szentel a klímaváltozás elleni küzdelemnek. „Az elmúlt években nagyon hiányzott ezen a téren az Egyesült Államok vezető szerepe” – mondta.

Az amerikai elnök több külföldi vezetővel tárgyalt már január 20-i hivatalba lépése óta, de egyikkel sem találkozott személyesen.

Joe Biden első elnöki intézkedése az volt, hogy visszaléptette országát a párizsi klímaegyezménybe. Donald Trump előző amerikai elnök 2017-ben jelentette be, hogy kilép a két évvel azelőtt megkötött egyezményből, azzal érvelve, hogy a megállapodás túl sok terhet ró az amerikai gazdaságra. A hosszú átfutási idő miatt azonban a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Egyesült Államok valójában tavaly novemberig nem lépett ki a megállapodásból.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!