Erőszakossá váltak a letartóztatott katalán rapper miatt indult tüntetések Spanyolországban

2021. február 18. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Kukákat gyújtottak fel, utcabútorokat rongáltak meg és rendőröket dobáltak a tüntetők a spanyolországi Madridban és Barcelonában, miután kedden demonstrációk törtek több városában Pablo Hasél katalán rapper letartóztatása miatt. A 32 éves Hasélt egyébként erőszak nélkül tartóztatták le két nappal ezelőtt, azt követően, hogy a férfi elbarikádozta magát több tucat támogatójával együtt a Lleidai Egyetemen.

Pablo Hasél – eredeti nevén Pablo Rivadulla Duro – 2018-ban kilenc hónap börtönbüntetést kapott terrorizmust éltető dalszövegei, valamint a királyi korona és az állami intézmények „durva rágalmazása” miatt. Az ítéletet nem fogadta el, hétfő délután pedig a Twitteren deklarálta, hogy a börtönbüntetés megkezdése helyett támogatóival együtt elbarikádozta magát a Lleidai Egyetemen. „Be kell ide törniük, hogy elvigyenek és letartóztassanak” – írta, és pontosan ez történt: a rendőrök áttörték a padokból és székekből emelt barikádokat, majd bilincsben vitték el a rappert.

A tüntetők a második éjszakán már konténerekből barikádokat emeltek, majd ezeket felgyújtották. Betörtek kirakatokat, és dobálták a rendőröket, akik válaszul gumilövedékkel lőtték és gumibottal ütötték a demonstrálókat – írja a Sky News. Kirakatokat törtek be, megrongáltak utcabútorokat és megdobálták a rendőröket, akik gumibotokat és gumilövedéket használtak az összecsapás során. Szerdára virradóra Vicben egy rendőrösöt is megtámadtak a tüntetők, letörték a térfigyelő kamerákat is. Az első éjjel 18 ember vettek őrizetbe a tüntetések során, szerdán pedig 30-at, és mintegy 20-an sérültek meg. A hírek szerint egy nő elvesztette az egyik szemét egy gumilövedék miatt még kedden, Barcelonában. A rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 55 embernek (köztük rendőröknek is) volt szüksége ellátásra a demonstrálásokon elszenvedett sérülések miatt

Hasél pere egyébként óriási vihart kavart Spanyolországban. Korábban kétszáznál is több művész, köztük Pedro Almodóvar filmrendező és Javier Bardem színész is aláírta azt a petíciót, amely a börtönbüntetése elengedését követeli. A nyomásgyakorlás nem is maradt hatástalan, a spanyol kormány azt tervezi, csökkentik a büntetés mértékét, ha az ilyen jellegű bűncselekményeket valamilyen művészi tevékenység során követik el.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom