Elbarikádozta magát egy börtönbüntetésre ítélt rapper egy katalán egyetemen

2021. február 15. – 21:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy spanyol rapper elbarikádozta magát egy katalán egyetemen, hogy így kerülje el a letartóztatást, amiért Twitter-üzeneteiben és dalszövegeiben élesen támadta a spanyol királyságot és a rendőrséget, írja a BBC.

A 33 éves Pablo Hasélt kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték a terrorizmust éltető dalszövegei, valamint a királyi korona és az állami intézmények durva rágalmazása miatt. Az ítéletet nem fogadta el, hétfő délután pedig arról tweetelt, hogy a támogatóival együtt elbarikádozta magát a Lleidai Egyetemen. „Be kell ide törniük, hogy elvigyenek és letartóztassanak” – írta Hasél, aki szövegeiben tüntetők és migránsok kínzásával és megölésével vádolta a spanyol rendőrséget.

Korábban kétszáznál is több művész, köztük Pedro Almodóvar filmrendező és Javier Bardem színész is aláírta azt a petíciót, amely a börtönbüntetése elengedését követeli. A BBC azt írja, hogy a spanyol kormány egyébként azt tervezi, csökkentik a büntetés mértékét, ha az ilyen jellegű bűncselekményeket valamilyen művészi tevékenység során követik el.

Hasél – eredeti nevén Pablo Rivadulla Duro – támogatója a katalán függetlenségi mozgalomnak. Egy korábbi üzenetében támogatásáról biztosította a börtönbe került Victoria Gómezt, a betiltott marxista terroristacsoport, a Grapo egyik tagját, valamint bűncselekményekkel vádolta I. János Károly és VI. Fülöp spanyol királyokat. Ha végrehajtják az ellene hozott ítéletet, akkor ő lesz a legismertebb személy, aki az utóbbi években gyűlöletbeszéd miatt valóban börtönbe kerül Spanyolországban. Ugyanakkor az ő esete csak egy a sok közül, amely vitákat váltott ki a közelmúltban.

2018-ban egy másik rappert, Valtònyct három és fél év börtönbüntetésre ítéltek Spanyolországban, de ő Belgiumba menekült az ítélet elől, ahol a bíróság úgy döntött, nem adják ki Spanyolországnak, ahol továbbra is elfogatóparancs van érvényben ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!