Újabb kötelezettszegési eljárás indul Magyarország ellen a civiltörvény miatt

2021. február 18. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Euractiv információi szerint újabb kötelezettszegési eljárást indít az Európai Bizottság a magyar kormány ellen a civiltörvény miatt, csütörtökön felszólító levelet küldenek az Európai Bíróság júniusi ítéletéről. A hvg.hu cikke szerint a kormánynak két hónapja van válaszolni a levélre.

2017-ben fogadta el a parlament a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, amely regisztrációs kötelezettséget ír elő azoknak a szervezeteknek, amelyek külföldről is kapnak támogatást. A jogszabály szerint fel kell tüntetniük az 500 ezer forintnál nagyobb támogatást nyújtó adományozók nevét és a támogatás pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon is közzé tesznek.

Az Európai Bizottság a kezdetektől fogva elítélte a törvényt, már 2017-ben kötelezettségszegési eljárást indítottak a kormány ellen. Mivel a magyar kormány nem változtatott a jogszabályon, és nem adott kielégítő választ a felvetett kérdésekre, az Európai Bíróság elé került az ügy.

Az Európai Bíróság júniusban mondta ki, hogy a magyar törvény több pontban is sérti az uniós jogokat.

A magyar kormány az ítélet ellenére még nem helyezte hatályon kívül a törvényt, pedig októberben tárgysorozatba vették már azt az ellenzéki indítványt, amely eltörölte volna a szabályozást.

Az Euractiv szerint a pécsi Emberség Erejével Alapítványnak az uniós Erasmus-programra benyújtott pályázatát azért utasították el szeptemberben, mert nem nyilatkoztak arról, hogy külföldről támogatott szervezetnek számítanak-e – mindezt azután, hogy a bíróság ezt már júniusban jogellenesnek mondta ki.

„Az Európai Bíróság ítélete világos volt – a magyar kormány civil szervezetekről szóló szabályozása összeférhetetlen az uniós joggal. Ezért határozottan fellépünk annak érdekében, hogy betartsák az ítéletet. A civil szervezetek nélkülözhetetlen részei a demokráciának. Támogatnunk kell őket, nem harcolni ellenük” – mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az Euractivnak.

Magyarország uniós külképviselete pedig úgy reagált a lapnak, hogy mint a korábbi esetekben, a magyar kormány most is mindent megtesz, hogy megfeleljen az Európai Bíróság ítéletének. Ennek érdekében már tárgyalnak az Európai Bizottsággal, és állításuk szerint a kormány tájékoztatta a bizottságot, hogy hatályon kívül helyezik az átláthatósági törvényt, és új szabályozást vezetnek be a bírósági ítélet alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!