Tárgysorozatba vették a civiltörvény visszavonását

2020. október 26. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával tárgysorozatba vették azt az ellenzéki indítványt, amely eltörölné a „civiltörvényként” elhíresült jogszabályt – derült ki az országgyűlés honlapjáról.

A Szabó Tímea (Párbeszéd), Tóth Bertalan MSZP elnök és Harangozó Tamás szocialista képviselő által jegyzett indítvány szerint hatályát veszti a „Külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló”, még 2017-ben elfogadott törvény, melynek értelmében azok a civil szervezetek, melyek külföldről is kapnak adományokat, ezt kötelesek feltüntetni, különben a Nemzeti Adó és Vámhivatal eljárást indíthat ellenük.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A törvényt korábban az Európai Unió Bírósága is elítélte, amiért az sérti az sérti az EU-jogot.

„Magyarországnak, az Európai Unió tagjaként, teljesítenie kell az Európai Unió Bíróságának ítéletét és helyre kell állítania az Unió jogával összeegyeztethető állapotot.” – áll az ellenzéki beadványban.

Bár a civiltörvény megszüntetéséről szóló indítványt az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti tagjai is támogatták, egyelőre nem tudni, hogy tényleg eltörlik-e majd a jogszabályt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom