Trump beleszállt a republikánusok szenátusi vezetőjébe

2021. február 17. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump hevesen bírálta Mitch McConnell republikánus szenátort egy közleményben. Ebben a volt amerikai elnök azt írta, sötéten látja a republikánusok jövőjét, ha a továbbiakban is ragaszkodnak McConnell vezetéséhez. Szerinte a Republikánus Pártot sohasem fogják újra tisztelni, és sohasem fog újra megerősödni, ha McConnellhez hasonló politikusok állnak az élén.

„Ha a republikánus szenátorok ragaszkodnak személyéhez, akkor sohasem fognak újra győzni. Sohasem fogja megtenni, amit kell, vagy ami helyes az országunk számára” – írta Trump.

Szerinte McConnellből – aki 36 éve tagja a szenátusnak – hiányzik a politikai belátás, a bölcsesség, az alkalmasság és a karizma. Trump „politikai semmirekellőnek” nevezte a szenátort, savanyúnak és komornak, és azzal fenyegetett, hogy támogatni fogja ellenfeleit a Republikánus Párton belül.

McConnell az elmúlt években a szenátusi republikánus többség vezetője és Trump egyik legbefolyásosabb szövetségese volt – jelenleg a szenátusi kisebbség vezetője –, a Capitolium január 6-i ostromát követően azonban eltávolodott tőle. A Republikánus Párt a tavalyi választáson elveszítette a Fehér Házat, valamint szenátusi többségét, és a vereség óta többen versengenek a tömörülés jövőbeli irányvonalának meghatározásáért.

Pár napja ért véget a Trump ellen indított impeachmenteljárás a szenátusban. A volt elnököt lázadás szításával vádolták a Capitolium ostroma előtt mondott beszéde miatt, de végül 57:43 arányban felmentették. McConnell is Trump felmentésére szavazott, de azt is mondta, az egykori elnök „gyakorlatilag és erkölcsileg is” felelőssé tehető a kialakult helyzetért. Azt szorgalmazta, hogy Trumpot inkább bíróságon vonják felelősségre tetteiért. (MTI, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!