Putyin statisztának nevezte Navalnijt, és szerinte nő Oroszország befolyása a posztszovjet térségben

2021. február 14. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mellett tartott tüntetések Oroszország ellenfeleinek próbálkozásai, hogy kihasználják az elégedetlenséget az orosz lakosság körében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy orosz újságok főszerkesztőivel tartott beszélgetésen, amelyből szombat este részleteket tett közzé a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.

„Ezt a statisztát éppen most használják. Éppen akkor, amikor a világ minden országában, így nálunk is az embereknél kiütközik a fáradtság, a felgyülemlett harag és az elégedetlenség” – mondta Putyin.

Meglátása szerint Oroszország ellenfelei, illetve potenciális ellenfelei mindig is nagyra törő és hatalomra éhes emberekre támaszkodtak, hogy akadályozzák Oroszország befolyásának kiterjesztését a posztszovjet térségben.

A Tass orosz állami hírügynökség beszámolója szerint Putyin meg van győződve arról, hogy

Oroszország befolyása a posztszovjet térségben „minden nehézség ellenére növekszik”.

Szerinte ellenfeleiket egyre jobban felizgatják Oroszország sikerei. „Rengeteg eredményünk van. És ez kezdi bosszantani őket” – mondta. Az utóbbi hetekben tízezrek követelték a bebörtönzött Kreml-kritikus ellenzéki szabadon engedését.

A tüntetéseken, amelyek főként Putyin ellen irányultak, több mint 11 ezer embert állítottak elő.

Vasárnapra Navalnij hívei egy újabb tiltakozási formát jelentettek be: felszólították az embereket, hogy este a házak elé kiállva magasba tartott, bekapcsolt zseblámpákkal mutassák ki szolidaritásukat az ellenzéki politikussal.

Egy orosz bíróság február 2-án letöltendőre változtatta Navalnijnak az úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett – többéves – szabadságvesztését arra hivatkozva, hogy a politikus megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Navalnij védelme fellebbezést nyújtott be a döntés ellen. Navalnij szerint koncepciós perben ítélték el.

Az ellenzéki politikus januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték, német szakértők szerint Novicsok idegméreggel elkövetett merénylet után.

A példátlan méretű országos tüntetéshullám mély problémákat jelez Putyinnak, aki viszont Navalnij személyében látja minden zavar forrását. A gazdasági nehézségek, a putyini hatalom átörökítése körüli bizonytalanság, a belarusz tüntetési hullám miatt sok minden, ami a hatalom részéről korábban belefért, most már a társadalom tűréshatárán túl van. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!