Egy telefonhívást is elővettek a demokraták a Trump elleni eljárásban

2021. február 13. – 17:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Donald Trump ellen indított felelősségrevonási eljárás során tanúvallomásként előkerülhet Trump és Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetőjének telefonbeszélgetése – írta a BBC. Végül ugyan szavaztak arról a szenátusban, hogy meghallgathassanak tanúkat, de nem idézték be azt a republikánus képviselőnőt, aki a telefonbeszélgetés tartalmáról beszélt korábban, hanem felvették a hivatalos jegyzőkönyvbe a korábban a sajtóban megjelent állításait. Ez azt jelenti, hogy várhatóan még szombaton következik a végszavazás a szenátusi eljárásban.

Az amerikai törvényhozás felsőháza keddtől tárgyalja az impeachmenteljárást. Trumpot a demokrata többségű alsóház tíz republikánus képviselő támogatásával azzal vádolta meg, hogy január 6-án hívei az ő felbujtására ostromolták meg a Capitoliumot.

Arról, hogy mi hangozhatott el a telefonbeszélgetésben, az egyik olyan republikánus képviselő beszélt először a BBC-nek, aki támogatta Trump megvádolását. Jaime Herrera Beutler beszámolója szerint az USA akkori elnökét McCarthy az ostrom alatt hívta fel, és arra kérte, hogy állítsa meg a Capitoliumba betörő zavargókat. A CNN által más republikánus forrásokból is idézett beszámolók szerint, amikor a dühös tömeg már McCarthy irodájának ablakát próbálta betörni, Trump állítólag még azt mondta, hogy nem az ő támogatói, hanem baloldali anarchisták vonultak az amerikai törvényhozás épületéhez. Később ugyanakkor állítólag már arról beszélt az akkori elnök, hogy számára úgy tűnik, az ostromlókat jobban dühítette a választás mint McCarthyt. A CNN forrásai szerint ezután ordítozás is volt, McCarthy ingerülten reagált.

Az egész telefonbeszélgetésről szóló történet azért lett fontos, mert eredetileg úgy tűnt, hogy már szombaton szavazhat a szenátus az impeachmenttárgyalás végén, aztán viszont ez órákra bizonytalan lett. A képviselőházi demokraták a vád képviselőiként ugyanis kezdeményezték, hogy legyenek tanúmeghallgatások, amit öt republikánus szenátor támogatásával meg is szavazott a felsőház.

Felmerült, hogy a demokraták beidézzék tanúként Jaime Herrera Beutlert, Trump védői viszont azzal érveltek, hogy akkor ők is tanúkat akarnak beidézni. Végül arra jutottak, hogy elég Beutler nyilatkozatát felvenni a tárgyalás hivatalos jegyzőkönyvébe. Azóta a záróbeszédekkel folytatódott az eljárás.

Beutler beszámolóján keresztül a vád képviselői azt akarják bemutatni, hogy hiába állítják az eljárás során Donald Trump védői, hogy a korábbi elnököt elborzasztották a január 6-ai események, ez nem biztos, hogy igaz. Ezzel leginkább republikánus szenátorokat szeretnék meggyőzni, hogy támogassák Trump elítélését.

Trump elítéléséhez a szenátusban kétharmados többség kell, azonban a testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, márpedig a keddi szavazáson is csupán hatan voksoltak az impeachment alkotmányossága mellett. Mitch McConnell felsőházi frakcióvezető pedig szombaton már jelezte kollégáinak, hogy ő is Trump felmentésére fog szavazni. Hogy miről szól pontosan a Trump elleni második impeachment, itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!