Az orosz külügyminiszter azzal fenyegetőzött, készek megszakítani a kapcsolatot az EU-val, aztán finomított

2021. február 12. – 10:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai uniós kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba pénteken az orosz külügyminiszter az országát érintő esetleges brüsszeli szankciókra válaszul – adta hírül az MTI.

„Készek vagyunk erre. Ha még egyszer azt látjuk (....), hogy egyes területeket olyan szankciókkal terhelnek, amelyek kockázatot teremtenek a gazdaságunk számára, egyebek között a legérzékenyebb ágazatokban” – mondta egy kérdésre válaszolva Szergej Lavrov a Szolovjov LIVE YouTube-csatornán.

„Mi nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra!” – tette hozzá.

Az orosz diplomáciai keménykedés előzménye, hogy az EU-ban komolyan felmerült, szigorúbb szankciókat kellene alkalmazni Oroszországgal szemben a helyi ellenzék elnyomása, konkrétan az ellenzéki vezető Alekszej Navalnij bebörtönzése miatt. Az Európai Parlament január végén nagy többséggel elfogadott egy új szankciók bevezetésére vonatkozó állásfoglalást. Eszerint

korlátozó intézkedéseket kell kivetni a Putyin rezsimjéhez kötődő oligarchák, illetve az elnök belső körének tagjai és az orosz média propagandistája ellen is,

akik európai vagyonnal és az unióba való beutazási engedéllyel rendelkeznek. A képviselők arra is felszólították az EU-t, hogy állítsa le az Északi Áramlat 2 földgázvezeték befejezetlen szakaszán folyó munkákat, mert az unió nem adhat helyet „kétes eredetű orosz gazdasági tevékenységeknek”. A testület emellett Navalnij azonnali szabadon engedését kérte. Az EP-n felül Navalnij szabadon bocsátását követelte több európai vezető is.

Lavrov kicsit módosított

A német külügyminisztérium szóvivője „meglepőnek és érthetetlennek” nevezte Lavrov nyilatkozatát. Andrea Sasse szerint Berlin épp az együttműködésben való érdekeltségét hangoztatta, így nehezen értelmezhető az orosz külügyminiszter pénteki kijelentése.

Az orosz külügyminisztérium nem sokkal később árnyalta a Lavrov által elmondottakat: eszerint Oroszország készen áll a kapcsolatok megszakítására az EU-val, amennyiben azt Brüsszel kezdeményezné.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!