Nemzetközi körözést adtak ki a Navalnij melletti tüntetések szervezője ellen

2021. február 10. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi körözést adott ki az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán az Alekszej Navalnij regionális törzseit irányító Leonyid Volkov ellen, aki az elmúlt hetek nem engedélyezett oroszországi tüntetéseinek fő szervezője volt, írja az MTI.

Korábban Volkovot azzal gyanúsították meg, hogy fiatalkorúakat mozgósított a közösségi médián keresztül a nem engedélyezett tüntetésekre, amire hivatkozva január végén belföldi körözést adtak ki ellene.

Volkov külföldön, sajtóértesülések szerint Németországban él. Kulcsszerepe volt a Navalnij mellett január 23-án és 31-én megtartott, többtucatnyi városra kiterjedő szimpátiatüntetések megszervezésében. Az aktivista, miután Navalnij egy korábbi perben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést letöltendőre változtatta, és a rendőrség ismét keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben, tavaszig lefújta az utcai megmozdulásokat.

Leonyid Volkov 2017-ben Fotó: EUGENE ODINOKOV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP
Leonyid Volkov 2017-ben Fotó: EUGENE ODINOKOV / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Kedden viszont a Telegram-csatornáján váratlanul arra buzdította az elítélt politikus támogatóit, hogy Bálint napkor este vonuljanak ki házaik udvarába és ott egy negyed órán át világítsanak feltartott mobiltelefonjuk lámpájával. Marija Zaharova külügyi szóvivő az újabb akció meghirdetését összefüggésbe hozta azzal, hogy Volkov és a Navalnij-mozgalom egy másik, Londonban élő vezetője, Vlagyimir Asurkov hétfőn részt vett egy, a brüsszeli lengyel EU-képviselet által szervezett, „lényegében NATO-országok” részvételével tartott videokonferencián.

Zaharova szerint „morális és etikai szempontból hazaárulásnak” minősíthető, hogy Navalnij hívei, akiket „a NATO-befolyás ügynökeinek” minősített, európai és amerikai szankciókat sürgetnek Oroszország ellen, mert a NATO-dokumentumok szerint Moszkva ellenségnek minősül. Rámutatott, hogy a nyugati országok számára Navalnij támogatása egyúttal lehetőséget jelent Oroszország feltartóztatására. Volkov – saját elmondása szerint – a hétfői megbeszélésen társával együtt a Kreml-párti oligarchák ellen sürgetett szankciókat.

A tiltakozásokat azt követően hirdették meg aktivisták, hogy január 17-én egy moszkvai repülőtéren őrizetbe vették a berlini gyógykezelésről hazatérő Navalnijt, arra hivatkozva, hogy megszegte a lakhelyelhagyási kötelezettségét. Maga Navalnij is tüntetésre hívta fel a híveit a másnap megtartott bírósági tárgyaláson, amelyen elrendelték 30 napos előzetes letartóztatását.

A példátlan méretű országos tüntetéshullám mély problémákat jelez Putyinnak, aki viszont Navalnij személyében látja minden zavar forrását. A gazdasági nehézségek, a putyini hatalom átörökítése körüli bizonytalanság, a belarusz tüntetési hullám miatt sok minden, ami a hatalom részéről korábban belefért, most már a társadalom tűréshatárán túl van. Erről itt írtunk bővebben.