Több mint 300 millió dollárt loptak el észak-koreai hekkerek, hogy folytatódhasson az ország atomprogramja

2021. február 9. – 06:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea a nemzetközi szankciókat megsértve folytatta atom- és rakétaprogramját 2020-ban egy bizalmas jelentés szerint, amely hétfőn került az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, írja az MTI a Reuters brit hírügynökség alapján. A CNN cikkéből az is kiderült, hogy észak-koreai hekkerek több százmillió dollárnyi virtuális fizetőeszközt loptak el 2019 és 2020 novembere között, hogy finanszírozni tudják a programot.

A szankciók betartását ellenőrző független szakértők éves jelentése szerint Észak-Korea hasadóanyagot termelt, korszerűsítette ballisztikus rakétáinak infrastruktúráját, és továbbra is megpróbál atom- és rakétaprogramjához külföldről anyagot és technológiát beszerezni. A jelentés készítői megjegyezték, hogy tavaly a kommunista diktatúra katonai díszszemléken rövid és közepes hatótávolságú rakétákkal, továbbá tengeralattjáróról indíthatókkal és interkontinentális ballisztikus rakétákkal parádézott.

Atomkísérleteket ugyan nem végzett és ballisztikus rakétákat sem tesztelt, de Phenjan közölte, hogy előkészületeket tesz ballisztikus rakétákhoz új robbanófejek és taktikai atomfegyverek fejlesztésére. Egy meg nem nevezett ország szerint Észak-Korea valószínűleg akármekkora hatótávú ballisztikus rakétára képes lenne nukleáris robbanófejet szerelni, de azt nem tudni, hogy ezek a rakéták sikeresen vissza is tudnának-e térni a Föld légkörébe.

Észak-Korea ENSZ-képviselete egyelőre nem reagált a Reuters kérésére, hogy kommentálja a jelentést.

Kim Dzsongun. Fotó: Reuters/KCNA
Kim Dzsongun. Fotó: Reuters/KCNA

Phenjanban egy hónapja fejezte be munkáját Koreai Munkapárt nyolc napon át tartó kongresszusa, amelyen Kim Dzsongunt választották a párt főtitkárává. Joe Biden új amerikai elnök kormánya deklaráltan szeretné ismét tárgyalóasztalhoz ültetni Phenjan képviselőit. Annak ellenére, hogy Észak-Korea úgy tekint a diplomáciára, mint egy eszközre, amelynek segítségével elő tudja mozdítani atomfegyver-fejlesztési programját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!