Félő, hogy száznál is több halottja van az indiai gleccserszakadásnak

2021. február 8. – 12:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább nőtt a vasárnapi indiai gleccserkatasztrófa halálos áldozatainak száma, hétfőn 19 halálesetet erősítettek meg és legalább 180-an eltűntet keresnek, írja a CNN.

A természeti katasztrófa az észak-indiai Uttarakhand államban történt, a Himalája egyik gleccseréről leszakadó hatalmas jég- és sziklalavina teljesen elsöpörte a Dhauliganga folyó völgyét, ahol átszakított egy gátat és megrongált egy vízi erőművet. A mentőalakulatok egész éjjel túlélők után kutattak, az eltűntek többsége az erőműben dolgozott.

A gátszakadás után 13 falut öntött el áradás, ami összesen 2500 embert érintett – mondta Ashok Kumar, az uttarakhandi rendőrség egyik tisztviselője. A mentőcsapatok szerint az erőmű egyik alagútjában 30-35 munkás rekedhetett, hétfőn őket próbálják kiásni az iszap és a törmelék alól. A Reuters szerint a mentők egy 2,5 kilométer hosszú alagutat akarnak fúrni, hogy eljussanak hozzájuk, de a sok törmelék lassítja a munkát. Kumar szerint vasárnap a mentők 12 embert mentettek meg, akik az erőmű egy másik, kisebb alagútjában rekedtek.

Az ökológiailag érzékeny Himalájában egyre gyakoribbak a villámáradások és földcsuszamlások. A jég olvadása instabillá teszi a hegylánc gleccsereit, amelyek visszább húzódnak, valamint egyre nagyobb gleccsertavak alakulnak ki a helyükön. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a Himalája gleccserei kétszer olyan gyorsan olvadnak, mint a múlt században, évente csaknem fél méterrel húzódnak vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!