Többen meghaltak, legalább 150-en eltűntek az indiai gleccserkatasztrófában

2021. február 7. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gleccserszakadás miatt hárman meghaltak és legalább 150-en eltűntek az észak-indiai Uttarakhand államban. Az árvízveszély miatt sok lakost kitelepítenek az otthonából, írja az AFP.

A katasztrófa a Dhauliganga folyó völgyében történt vasárnap. Az egyik himalájai gleccserről leszakadó jég megrongálta a Risi Ganga folyón működő vízerőművet, a folyó vízszintje folyamatosan emelkedik – közölte a helyi rendőrség. A Reuters idézett egy szemtanút, aki elmondta: a gleccserlavina olyan gyorsan jött, hogy képtelenség volt bárkit figyelmeztetni, ha az útjában volt. „Úgy éreztem, engem is el fog sodorni” – mondta a Raini faluban élő szemtanú.

Félő, hogy a katasztrófában még többen vesztették az életüket azok közül, akik az erőműben dolgoztak, vagy fát gyűjtöttek a környéken, állataikat legeltették. Az indiai hatóságok még Újdelhiből is küldtek egy helikopteres mentőcsapatot a helyszínre. Az erőműben legalább ötvenen dolgoztak, az egyik alagútban 16-an vagy 17-en rekedtek bent.

Uttarakhand államot 2000-ben alakították ki, előtte a terület Uttar Prades államhoz tartozott. A területen gyakran történnek villámárvizek és földcsuszamlások. 2013-ban a rekordmennyiségű eső árvizet idézett elő, és csaknem hatezer ember halálát okozta. (BBC, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!