A lengyel kormány ajánlata a beteg magzatok megszülésére kényszerített nőknek: külön szoba, ahol kisírhatják magukat

2021. február 4. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelországban a széleskörű tiltakozás ellenére szigorította az Alkotmánybíróság az abortusztörvényt, a döntés január végén lépett hatályba.

A lengyel szabályozás korábban is elég szigorú volt, az új szabályozás azonban gyakorlatilag teljesen ellehetetleníteni a terhességmegszakítást az országban, hiszen mostantól kezdve a beteg magzatokat is ki kell hordani. A beteg magzatokra hivatkozva elvégzett abortuszok korábban az összes elvégzett beavatkozás 98 százalékát tették ki.

Most, hogy életbe lépett az új szabályozás, a kormány igyekszik valahogyan elfogadhatóbbá tenni azt az érintettek számára, ezért az egyik kisebb koalíciós partner, a Solidarna Polska egy olyan módosítást nyújtott be, ami a beteg csecsemőket világra hozó nők támogatását célozza. A javaslat egyik eleme azonban ahelyett, hogy csitította volna a kedélyeket, inkább kiverte a biztosítékot a Notes From Poland beszámolója szerint. Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Agnieszka Borowska ugyanis a TVN24 csatorna egyik műsorában felsorolt a javaslatból néhány konkrét részletet, például azt, hogy

a beteg gyerekeket megszülő nőknek rendelkezésére bocsátanának a kórházban egy külön helyiséget, ahol kisírhatják magukat.

A szóvivő azt mondta, az érintett anyáknak a sírószobán kívül orvosi konzultáció, pszichológus, speciális orvosi ellátás, és a „hogyan tovább” kérdését érintő útmutatás is járna.

Az abortusztörvény egyébként az eredeti formájában még szigorúbb volt, azokat a gyerekeket is meg kellett volna szülni, akik biztosan életképtelenek. A tüntetésekre reagálva aztán október végén Andrzej Duda lengyel államfő minimális módosítást nyújtott be a törvényhez, amely szerint az abortuszt azokban az esetekben el lehet végezni, amelyekben a magzat élettel összeférhetetlen károsodását valószínűsítik az orvosok (tehát ha a gyerek halva születne, vagy röviddel a születés után meghalna). A törvény hatályba lépésekor nyilvánossá vált indoklás nyomán egy kiskapu is nyílhat a törvényen: eszerint lehet hivatkozni arra, hogy a magzat valószínűsített károsodása az anya életét és egészségét veszélyezteti. Ha a megfogalmazásba az anya pszichikai egészségét is beleértik, akkor erre hivatkozva lehetséges, hogy fognak engedélyezni abortuszokat, de ez egyelőre csak spekuláció.

Ősszel a Telex helyszíni riportban számolt be arról, hogy hogyan vált a Lengyel Nők Sztrájkja országos erővé.

(via 444)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!