Meghosszabbították az amerikai–orosz atomalkut

2021. február 03. – 22:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok és Oroszország öt évvel meghosszabbította az atomfegyverek ellenőrzéséről és a nukleáris leszerelésről szóló Új START-szerződést. Az egyezmény, változtatások nélkül, 2026. február 5-ig marad érvényben, írja a BBC.

A két ország vezetője, Joe Biden és Vlagyimir Putyin már egy hete telefonon tárgyaltak az atomalku hosszabbításáról, Putyin múlt pénteken, Biden pedig most szerdán írta alá az egyezményt. A Trump-kormányzat korábban nem volt hajlandó jóváhagyni a hosszabbítást, mivel azt Kínára is szerették volna kiterjeszteni.

A NATO közleménye szerint az Új START-szerződés hozzájárul a nemzetközi stabilitáshoz, ezért fontos a megállapodás folyamatos végrehajtása. A szövetségesek továbbra is kiállnak a meglévő leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodások és kötelezettségvállalások fenntartása mellett. Ugyanakkor a NATO a megállapodás ellenére, továbbra is figyelemmel követi az Oroszország jelentette kihívásokat, írja az MTI.

Az új amerikai külügyminiszter, Antony Blinken szerint a szerződés meghosszabbítása erősíti az Egyesült Államok és szövetségesei, illetve a világ biztonságát. „A korlátozás nélküli nukleáris fegyverkezési verseny mindannyiunkat veszélyeztetne. Az Új START-szerződés meghosszabbítása 2026. február 5-ig biztosítja az orosz ICBM- és SLBM-rakétákra, valamint nehézbombázókra vonatkozó ellenőrizhető limiteket” – mondta.

Az Új START-szerződést 2011-ben Prágában Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke és Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök írta alá. Ez az egyetlen jelenleg érvényben lévő szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A dokumentum értelmében mindkét ország egyenként legfeljebb 800 hordozórendszerrel és 1550 atomtöltettel rendelkezhet.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass