Könnygázzal és vízágyúval oszlatják a tüntetőket Hollandiában

2021. január 25. – 23:14

frissítve

Könnygázzal és vízágyúval oszlatják a tüntetőket Hollandiában
A tüntetők több boltot is kifosztottak – Fotó: Marco de Swart / ANP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik napja tartanak a kijárási korlátozás elleni tüntetések Hollandiában. Ahogy vasárnap írtuk, a rendőrség több városban is összecsapott a tüntetőkkel, a hétvégén több mint 240 embert tartóztattak le.

Willem Woelders rendőrfőkapitány szerint hétfő estig nyugodt volt a nap, de fél nyolc után „elszabadult a pokol”. Este tízig legalább 70 embert tartóztattak le, és a rendőrség több városban is könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására. Den Boschban a korlátozás ellenére 100-150 fiatal gyűlt össze, és kifosztottak egy áruházat.

Rotterdamban a polgármester – élve a vészhelyzeti hatalmával – bevetette a rohamrendőröket, akik vízágyúval oszlatták fel a város déli részén zajló zavargásokat. Hasonlóan járt el Gouda polgármestere is, miután a randalírozók több autót is felgyújtottak.

Fiatalok egy csoportja hétfő este járműveket gyújtogatott Rotterdamban – Fotó: Marco de Swart / ANP / AFP
Fiatalok egy csoportja hétfő este járműveket gyújtogatott Rotterdamban – Fotó: Marco de Swart / ANP / AFP

Szombaton vezették be az éjszakai kijárási tilalmat, ami szerint este fél kilenc és hajnali fél öt között szinte senki nem tartózkodhat az utcán, csak aki munkából jön, oda tart vagy kutyát sétáltat. Aznap este kezdődtek a tüntetések, amik több városban is zavargásba fordultak.

Vasárnap egy oltóközpontot is felgyújtottak.

Közben azok közül is sokakat letartóztattak, akik a közösségi oldalakon másokat biztattak a járványkorlátozó intézkedések megszegésére.

Mark Rutte miniszterelnök szerint az emberek 99 százaléka elfogadja a szabályozásokat, és az utcán tartózkodók szerinte nem tüntetnek, hanem erőszakoskodnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!