A francia elnökkel egyeztetett elsőként Joe Biden

2021. január 25. – 05:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagállamainak vezetői közül Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztetett elsőként telefonon beiktatása óta Joe Biden amerikai elnök – közölte a francia elnöki hivatal vasárnap éjjel. Beszámolók szerint a két elnök egy órát beszélt egymással.

Az Élysée-palota hangsúlyozta, hogy a két államfő között több jelentős kérdésben is „nagy a véleményegyezés”, így a klímaváltozás elleni harcban és az koronavírus-járvány elleni együttműködésben az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) keresztül. Biden és Macron továbbá kész együttműködni a közel-keleti béke és az iráni atomprogram ügyében is, írja az MTI. Az Élysée megjegyezte, hogy a két elnök „nagyon szoros” kapcsolatban lesz a következő hetekben, a világjárvány miatt ugyanakkor a személyes találkozó nem megoldható.

Mindeközben a Fehér Ház arról számolt be, hogy Biden biztosította Macront, hogy Washington szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait „legrégibb szövetségesével”, Franciaországgal, és meg szeretné erősíteni a transzatlanti kapcsolatokat a NATO-n keresztül, valamint az Egyesült Államok partnerségét az Európai Unióval. Biden és Macron abban is egyetértett, hogy együtt kell működni a Covid-19 és a klímaváltozás elleni harcban, valamint a világgazdaság talpra állításában – közölte a Fehér Ház.

Múlt szerdai beiktatása óta Joe Biden Justin Trudeau kanadai kormányfővel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyalt röviden telefonon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!