Macron, Merkel, Boris Johnson és Trudeau is felhívta már Bident

2020. november 10. – 19:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia államfő, Angela Merkel német kancellár, Boris Johnson brit kormányfő és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is telefonon egyeztetett kedden Joe Bidennel, a megválasztott amerikai elnökkel – derül ki az MTI híreiből.

Macron nagyjából tíz percig beszélt Bidennel és reméli, hogy együtt tudnak működni a nagy nemzetközi kérdésekben, közölte kedd este a francia elnöki hivatal. A francia államfő nemcsak Bidennek, de az alelnöknek, Kamala Harrisnek is gratulált és biztosította őket arról, hogy szeretné, ha együtt dolgoznának korunk olyan nagy kihívásain, mint az éghajlatváltozás, az egészségügy, a terrorizmus elleni közdelem és az alapjogok védelme.

Angela Merkel azt kívánta, hogy a jövőbeli együttműködés szoros és bizalommal teljes legyen közte és Biden között a Steffen Seibert közleménye szerint.

Boris Johnson arról beszélt a megválasztott amerikai elnöknek, hogy örömmel várja az együttműködést, amelynek céljai között olyan „közös prioritások” vannak, mint a klímaváltozás elleni küzdelem, „a demokrácia népszerűsítése” és az is, hogy mindkét ország megerősödve kerüljön ki a koronavírus-járványból.

Joe Biden tárgyalt Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is. Sajtójelentések szerint mindketten hangsúlyozták a két szomszédos ország „egyedülálló partnerségének” jelentőségét.

Erdogan is gratulált Bidennek

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden üzenetben gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez, közölte a török államfői hivatal. Erdoğan reményét fejezte ki, hogy a választás eredménye kedvező lesz a „baráti és szövetséges” Egyesült Államok népe számára. Közvetlenül Bidenhez intézve szavait úgy fogalmazott:

„miként akkoriban, amikor alelnöksége idején számos alkalommal találkoztunk, a török-amerikai kapcsolatok most is mélyen gyökerező stratégiai jelleget hordoznak. ”A globális és regionális szinten napjainkban tapasztalt kihívások szükségessé teszik, hogy a közös érdekekre és értékekre alapuló kapcsolatainkat még inkább fejlesszük és megerősítsük„

– hangsúlyozta a török elnök. Hozzátette: ”ismételten kifejezem eltökéltségünket az amerikai vezetésnek az előttünk álló időszakban erre irányuló szoros munkát illetően„.
A török államfő azt is írta: ”hiszem, hogy az országaink közötti erős együttműködés és szövetségi kötelék miként máig, úgy a jövőben is létfontosságú hozzájárulásokat fog tenni a világbékéhez.„ ”Legőszintébb jókívánságaimat küldöm az Egyesült Államok népének békéjéért és jólétéért" – zárta üzenetét Erdoğan.

Törökország azon kevés országok egyike, amelyek nem fejezték ki már a hétvégén gratulációjukat Bidennek. Erdoğan a demokrata választott elnök ellenfelével, Donald Trump leköszönő amerikai elnökkel ápol jó kapcsolatot, bár a két NATO-szövetséges ország az utóbbi években mégis több kérdésben vitába keveredett, például a szíriai kurd milíciák szerepével vagy a török kormányzat legfőbb közellenségének számító, Amerikában élő muszlim hitszónok, Fethullah Gülen kiadatásával kapcsolatban. Ráadásul amerikai szenátorok szankciókat szorgalmaznak Ankarával szemben, amiért Oroszországtól vásárolt légvédelmi rakétarendszert.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!