Meghalt Larry King

2021. január 23. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Három héttel azután, hogy koronavírussal kórházba szállították, meghalt Larry King. A televíziós újságírás korszakalkotó alakja 87 éves múlt novemberben, a sajtóban 63 éven át szerepelt.

Az interjúival elismertté vált, többszörösen díjazott újságíró 1933-ban született New Yorkban, Lawrence Harvey Zeiger néven, ortodox zsidó családban. Édesanyja a ma Litvánia fővárosát adó Vilniusból származott – amely Oroszországhoz, majd a két világháború között Lengyelországhoz tartozott – apja pedig az Osztrák-Magyar Monarchiában galíciai részén, a mai Ukrajnában lévő Kolomijában született.

Larry King Miamiban volt újságíró, majd disc jokey-ként is dolgozott. Több rádiós műsora után, már elismert újságíróként, 1985-ben került a CNN-hez, ahol elindult a Larry King Live, amely 25 éven át volt a csatorna meghatározó műsora.

Putyin elsüllyedt

Műsorában Vlagyimir Putyin is megfordult elnöki éveinek kezdetén. Ekkor hagyta el az orosz elnök száját a híres mondat Larry King kérdésére, hogy mi történt a Kurszk tengeralattjáróval:

Elsüllyedt

– zárta le egyszerűen Putyin az atomtengeralattjáró sorsát, amely az orosz haditengerészet 118 katonájának életét vette el. (Sokan órákig éltek még az elsüllyedt tengeralattjárón, búcsúlevelet írtak, mielőtt meghaltak. Az orosz szerveket sok kritika érte amiatt, hogy katonai okokból elutasították a külföldi segítséget, pedig talán lett volna halvány remény néhány túlélő megmentésére.)

Larry King 2010 után a mexikói milliárdos Carlos Slimmel létrehozta az Ora Tv-t, amelyen a Larry King Now műsora is ment. Ezzel King 2013-ban rövid időre az orosz állami Russia Today (RT) csatornán is megfordult. Érthetően magyarázkodásra kényszerült, állítása szerint nem arról volt szó, hogy dolgozna az RT-nek, csupán arról, hogy a csatorna megállapodást kötve az Ora TV-vel megvette műsora sugárzási jogát.

Egy 2006-os interjújában megvallotta, hogy nem használja az internetet. „Sosem kerestem rajta semmit” – mondta. Bár vállaltan nem haladt e tekintetben a korral, többször elmondta, hogy élete végéig interjúkat akar készíteni, nem tervezi, hogy nyugdíjba vonulna – írta róla a Usa Today.

Egészségi állapota azonban már hosszabb ideje romlott. Korábban napi egy doboz cigarettát elszívott, ezzel egy szívműtétje után hagyott fel. 2017-ben daganatot távolítottak el tüdejéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!